Nieuws Actueel

Costa Balconia

Rik Nizet 23 juni 2015

Costa balconia 335

Een kwart van de Nederlanders blijft dit jaar thuis tijdens de zomervakantie. Dat blijkt uit de vakantiegeldenquête van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), schrijft De Telegraaf dinsdag. In 2012 lag het aantal thuisblijvers nog 18 procent.

Vooral huishoudens met een inkomen onder de 1750 euro per maand gaan niet met vakantie. "De huishoudens die thuisblijven, kunnen zich geen vakantie veroorloven”, zegt een Nibud-woordvoerster. "Het geld wordt opzijgezet of besteed aan huishoudelijke uitgaven. Verder zien we dat mensen met betalingsachterstanden het geld gebruiken om die af te lossen of om tekorten aan te vullen op de lopende rekening."

3170 euroDe gemiddelde vakantie duurt zestien dagen en kost 3170 euro. Mensen en gezinnen met een laag inkomen die wel op vakantie gaan, gaan hooguit een week.

Onder huishoudens met een netto-inkomen boven 2500 euro per maand gaat 14 procent niet weg. De huishoudens met een laag inkomen die wel op vakantie gaan, gaan hooguit een weekje. De hogere inkomens trekken er doorgaans twee tot drie weken op uit. Het Nibud vindt het contrast tussen de inkomens groot. Volgens berekeningen van de organisatie blijkt dat de lagere inkomens bijna geen ruimte in hun budget hebben om op vakantie te gaan.