Nieuws Actueel

CPB is 'Haagse folklore' cijfers lekken beu

Van onze redactie 10 november 2014

Waar de rekenmeesters van het kabinet de afgelopen jaren nog wel eens reageerden op uitgelekte cijfers, gaat het daar nu mee ophouden.

,,De laatste jaren is het steeds meer een 'Haagse folklore' geworden voor sommige journalisten om voortijdig cijfers uit de MEV (Macro Economische Verkenning) op te sporen en te publiceren. Soms lijkt er zelfs min of meer gegokt te worden hoe bepaalde kerngegevens in de MEV eruitzien. Het CPB wil dat niet stimuleren, noch er deel van uitmaken'', aldus het planbureau maandag in een verklaring.

Geen commentaar Het CPB heeft daarom besloten ,,geen enkel commentaar'' meer te geven op gelekte cijfers vlak voor Prinsjesdag. Maar het planbureau stelt erbij dat van die standaard kan worden afgeweken ,,aangezien de context van het lekken belangrijk is en zeer verschillend kan zijn''.

De rest van het jaar blijft het huidige publicatiebeleid ongewijzigd. ,,Dat betekent dat tot publicatie wordt overgegaan zodra een deel van een CPB-publicatie voortijdig in de media of openbaarheid komt. Dit voorkomt immers dat het CPB een speelbal in maatschappelijke of politieke debatten wordt, of dat er op eenzijdige wijze uit CPB-stukken wordt geciteerd. Beide zouden de onafhankelijke positie van het CPB schaden.''