Nieuws Actueel

Creatieve ideeën voor meer bezoekers Deventer

Minder leegstand en lagere parkeertarieven moeten bezoekers naar Deventer lokken.

Martijn Ubels | Foto: Ronald Hissink 20 april 2016

Deventer ronald hissink1

Met honderden draafden ze maandagavond op in de schouwburg: ondernemers en andere betrokkenen bij de Deventer binnenstad. Het avondje brainstormen leverde een flink aantal ideeën op om de neergang van het aantal bezoekers te keren. Een aantal opvallende suggesties:

-Organiseer het Dickens Festijn een week eerder. Bezoekers van het evenement zijn niet heel kooplustig en Deventenaren blijven thuis. Terwijl ondernemers het vlak voor de feestdagen juist van die periode moeten hebben.

-Stel een leegstandmanager aan. Iemand die continu het overzicht heeft waar leegstand is, die aanspreekpunt is en actief partijen en ondernemers benadert om lege panden op te vullen

-Benut de IJssel meer. Varen met het pontje is al een attractie als je op de Worp parkeert. Maar waarom niet parkeren op het Akzo-terrein, nu het chemiebedrijf haar activiteiten in Deventer afbouwt. En vanaf daar per boot over de IJssel naar de binnenstad. Ander idee voor de IJssel: betrek de rivier meer bij de binnenstad met een (nieuw) evenement.

-Introduceer een ondernemersbelasting, nu daar wettelijke (nieuwe) instrumenten voor zijn. Het verplicht álle ondernemers - via de gemeente - mee te betalen aan collectieve activiteiten die meer bezoekers naar de stad lokken. Zo kunnen winkels die niet betalen niet kostenloos meer profiteren.

-Richt het vizier op ketens in Duitsland en België. Organiseer dat zij tegen een lage huur in bijvoorbeeld een leegstaand pand hun formule mogen testen in Deventer. Vis niet alleen in de Hollandse vijver om nieuwe zaken naar de stad te halen.

-Simpel, maar iets met een hoge attentiewaarde; introduceer De Deventer Shopbag. Met op de ene kant van de tas Deventer in beeld en op de andere een uiting van de winkel. Reclame die met toeristen door het hele land gaat.

-Maak mogelijk dat studenten van Saxion in een leegstand pand een half jaar mogen proefdraaien met een eigen winkel. Zo kunnen studenten een concept uitproberen in de praktijk.

-Bedenk combideals tussen winkels. Of: hoe meer aankopen, hoe meer korting op de parkeertarieven. Hanteer collectieve, eenduidige openingstijden voor winkels. begin een gezamenlijke bezorgdienst. Dat voorkomt dat mensen de stad door zeulen met inkopen en het is handig voor online-verkoop.

-Maak van toezichthouders van de gemeente die volgens de ondernemersopinie vooral controleren en bekeuren, (meer) gastheren.