Nieuws Actueel

Crowdfunding is laagdrempelig, maar zeker niet zonder risico

Van onze redactie 15 november 2014

Een klimbos waar bezoekers van de ene boom naar de andere kunnen klauteren; een app waarmee gebruikers elkaar cijfers kunnen geven voor hun kleding en een sta-op-stoel voor mensen die moeilijk uit hun stoel kunnen komen. Het is slechts een kleine greep uit de vele projecten waarin particuliere beleggers geld kunnen steken via crowdfunding.

Geen bank Bij crowdfunding halen bedrijven via internet geld op bij een grote groep beleggers zonder tussenkomst van de bank. Voordeel voor bedrijven is dat de rente voor hen gunstiger kan zijn dan wanneer zij naar de bank stappen. Niet alleen nieuwe en bestaande bedrijven gebruiken crowdfunding om aan geld te komen, ook sporters, kunstenaars en culturele instellingen zetten het middel in.

Als belegger investeer je rechtstreeks in een bedrijf, zegt Simon Douw van crowdfunding adviesbureau Douw&Koren. "In het verleden kon je als belegger vooral geld steken in startende bedrijven die hippe gadgets op de markt willen brengen." Vandaag de dag kunnen beleggers in allerlei sectoren investeren. "Er zijn bijvoorbeeld beleggers die geld steken in horecabedrijven waar ze zelf naartoe kunnen gaan."

Investeren Beleggen kan via een van de circa tachtig internetplatforms voor crowdfunding in Nederland. Op het eerste gezicht lijkt het onmogelijk om te kiezen tussen zo veel platforms. Maar volgens Douw is er slechts een handvol dat zich richt op investeren in bedrijven. De meeste zijn aangesloten bij de branchevereniging Nederland Crowdfunding (www.startcrowdfunding.nl), die wordt ondersteund door het ministerie van Economische Zaken.

Investeren kan op verschillende manieren. Je kunt obligaties kopen; dan leen je geld uit voor een vaste periode tegen een vaste rente. Je kunt ook aandelen in een nieuw bedrijf kopen. Dat kan bijvoorbeeld via het platform Symbid. Een mengvorm bestaat ook. Daarbij verstrek je als belegger eerst een lening, die je later kunt omzetten in aandelen.

Laagdrempelig Crowdfunding is laagdrempelig, stelt Douw. In sommige projecten kun je al investeren vanaf 20 euro. Hij adviseert het risico te spreiden door geld in meerdere projecten te steken.

Ook Hans Oudshoorn, schrijver van het boek Beleggen voor dummies en beleggingstrainer bij Alex Vermogensbank, wijst op de risico's. "Crowdfunding wordt soms gepresenteerd als alternatief voor sparen, maar het is een vorm van beleggen. Dat betekent dat je risico loopt. Een project kan mislukken; in het ergste geval sta je als belegger met lege handen." Zijn devies: beleg alleen met geld dat je kunt missen en spreid het risico over meerdere projecten.

Informatie Ook vergt crowdfunding meer inspanning van de belegger om aan informatie te komen. Oudshoorn: "Beursgenoteerde bedrijven als Heineken en KPN worden gevolgd door analisten en er is veel informatie. Daar komt bij dat je die aandelen snel kunt verkopen als je er vanaf wilt." Dat is bij crowdfunding veel lastiger, want op dit moment zijn de aandelen en obligaties van deze niet-beursgenoteerde bedrijven nog niet eenvoudig te verhandelen.

Sommige platforms geven projecten een rating die aangeeft hoe risicovol investeren is. Zo worden de projecten op het platform Geldvoorelkaar.nl doorgelicht door adviesbureau Graydon. Oudshoorn: "Dat geeft je als belegger een beetje houvast bij het kiezen van projecten om in te investeren. Persoonlijk zou ik eerst investeren in een paar projecten met een laag risico. Uitbreiden naar risicovollere investeringen kan daarna altijd."