Nieuws Actueel

Crowdfunding markt in een jaar tijd verdubbeld

Van onze redactie 20 januari 2015

"Crowdfunding blijft groeien. Crowdfunding ontwikkelt zich van innovatieve financieringsvorm naar meer mainstream. Naast bron van financiering wordt crowdfunding ook steeds vaker ingezet als marketinginstrument, waarbij een project of onderneming meer zichtbaarheid en draagvlak krijgt", aldus Gijsbert Koren van Douw&Koren. Crowdfunding groeide in 2014 op alle fronten: zowel ondernemingen, creatieve projecten als maatschappelijke projecten maken steeds vaker gebruik van crowdfunding.

BedragHet afgelopen jaar werd 63 miljoen euro opgehaald via crowdfunding, waarvan meer dan 50 miljoen euro door ondernemingen. "We zien dat het aantal gecrowdfunde ondernemingen, creatieve projecten en maatschappelijke projecten ongeveer even hard groeit, maar het bedrag dat ze ophalen loopt sterk uiteen. Een onderneming haalde in 2014 gemiddeld 85.000 euro op. Een creatief project haalde gemiddeld meer dan 7.000 euro op en een maatschappelijk project bijna 10.000 euro", aldus Simon Douw van Douw&Koren.

Nieuwe bronnen van kapitaalCrowdfunding voorziet volgens het adviesbureau in een sterke en blijvende behoefte om ondernemingen en projecten te financieren die sinds de economische crisis op zoek zijn naar nieuwe bronnen van kapitaal.

GroeiIn 2015 zal crowdfunding naar verwachting fors doorgroeien. Koren: "Steeds meer gevestigde organisaties (zoals culturele instellingen en MKB ondernemingen) zullen crowdfunding inzetten om een deel van een project of werkkapitaal te financieren en waar mogelijk ook de binding met hun doelgroep of klanten te vergroten. Daarnaast zien we dat overheden zoals provincies en gemeenten steeds actiever worden in het stimuleren van crowdfunding binnen de regio. Specifiek voor zorg- en vastgoedprojecten bestaan kansen om nog meer gebruik te gaan maken van crowdfunding."

Klik hier voor meer informatie en cijfers omtrent crowdfunding in Nederland.

Klik hier voor het volledige artikel.