Nieuws Actueel

Crowdfunding voor bouwblokjes: 350K in 7 uur

Caroline Spilt 26 maart 2015

Speelgoed lego blokjes banbao groot

BanBao Europe, producent van educatieve bouwblokjes voor kinderen, heeft woensdag in slechts zeven uur € 350.000 via crowdfinance opgehaald voor verdere internationale groei en ontwikkeling. Het Nederlandse bedrijf met Chinese roots maakt momenteel een zeer sterke groei door in de wereldwijde markt van bouwblokjes voor kinderen in de leeftijd van 3 tot 12 jaar. 132 investeerders voorzagen het bedrijf via het platform van Collin Crowdfund van het benodigde groeigeld voor uitbreiding van de capaciteit en online marketingactiviteiten.

7 jaar geleden haalde de Venlose ondernemer Steven van Bommel (45) de Chinese educatieve bouwblokjes naar Nederland en richtte hij BanBao Europe op. Vanuit Nederland wordt nu de gehele ontwikkeling en expansie van het speelgoedmerk wereldwijd gecoördineerd. In korte tijd is BanBao uitgegroeid tot een van de belangrijkste spelers in de bouwblokjesmarkt die € 3,5 miljard groot is.

Mot met LEGONa een juridische discussie met concurrent LEGO kwamen beide partijen tot overeenstemming en wordt BanBao als enige marktpartij gedoogd door de marktleider. Inmiddels levert het bedrijf van Van Bommel aan grote nationale en internationale ketens waaronder Intertoys en Bart Smit, Toys XL maar ook aan Wallmart, Action, Lidl, Carrefour en alle Spar supermarkten wereldwijd. Dit jaar komen daar onder meer Toys ‘R’ Us USA en de winkelketens Biedronka (3600 winkels) in Polen, GIFI in Frankrijk en Cora in Roemenië bij.

ProductieDe productie van de BanBao blokjes vindt plaats in China. De productontwikkeling, marketing en uitbreiding van het BanBao assortiment dat nu zo’n 160 verschillende thema’s kent, vindt plaats onder toeziend oog van Van Bommel in Nederland. Waar hij aanvankelijk focuste op het prijsvoordeel ten opzichte van de concurrent, verlegde hij al snel het accent naar kwaliteit en educatie. Van Bommel: “Kwaliteit is alles in deze markt.”

Crowdfunding Op basis van reeds ontvangen orders verwacht Van Bommel voor 2015 en 2016 een jaarlijkse groei van 25-30%. Deze verwachting maakt het noodzakelijk om de voorraad in Venlo naar een hoger niveau te tillen. Daarnaast wordt extra geïnvesteerd in online marketingactiviteiten om de naamsbekendheid te vergroten en het imago te versterken. Via Collin Crowdfund haalde BanBao in zeer korte tijd het benodigde groeigeld op. 132 investeerders staken gemiddeld € 2.651,- in BanBao, in ruil voor een rente van € 7,5%.

Over Collin CrowdfundVia haar online platform slaat Collin een brug tussen investeerders die op zoek zijn naar meer rendement en ambitieuze MKB-bedrijven met een financieringsbehoefte. Bedrijven met een financieringsbehoefte van € 50.000,- tot € 2.500.000 kunnen terecht bij Collin. Waar mogelijk en opportuun werkt Collin daarbij samen met onder andere banken, bedrijfskundig adviesbureaus en accountants.