Nieuws Actueel

Crowdfundinggoeroes spreken in de Arena

Caroline Spilt 7 mei 2015

Op dinsdag 12 mei 2015 vindt in de Amsterdam Arena Crowdfunding Day plaats: Europa's grootste crowdfunding congres. We verwelkomen internationale en Nederlandse crowdfunding platforms (zoals Kickstarter en vele anderen), tientallen toonaangevende ondernemers die crowdfunding succesvol gebruikten (zoals wereldrecordhouder Pebble), crowdfunding experts, financiers, overheden, regulatoren en thoughtleaders op het gebied van ondernemen en financieren.

Pebble haalde in 2012 de wereldpers door meer dan 10 miljoen dollar te crowdfunden voor de productie van de eerste smartwatch. Pebble bewees daarmee dat er markt is voor smartwatches, waarna Apple en anderen zich ook volop op deze markt stortten. Een paar maanden terug brak het bedrijf alle crowdfunding records met hun tweede campagne die maar liefst 20 miljoen dollar ophaalde voor de productie van “Pebble Time”! Op Crowdfunding Day vertelt Pebble’s crowdfunding goeroe Benjamin Bryant voor het eerst in Europa hoe je de beste crowdfunding campagne ter wereld opzet. En dat niet alleen: hij draagt dan ook voor het eerst de gloednieuwe Pebble Time!

KickstarterKickstarter (uit de Verenigde Staten) is het bekendste crowdfunding platform ter wereld. Via Kickstarter werd inmiddels 1,7 miljard dollar door 84.000 projecten opgehaald. Meer dan 8,5 miljoen ‘backers’ investeerden al via het platform. Al geruime tijd wordt uitgezien naar de komst van Kickstarter naar Europa. Kan Kickstarter een push geven aan crowdfunding in Europa? En wat betekent dat voor de Europese crowdfunding platforms? Op 12 mei komt Kickstarter’s strategy director naar Nederland om toe te lichten wat hij bedoelt met 'Kickstarter’s new focus on Europe'.

FinancieringsmixDe economische crisis heeft het financiële landschap drastisch veranderd; ook waar het ondernemersfinanciering betreft. Niet langer kunnen ondernemers ervan uitgaan hun (volledige) kapitaalbehoefte via de bank te vergaren. In de toekomst zullen MKB'ers daarom een mix van verschillende financieringsvormen inzetten om in hun kapitaalbehoefte te voorzien. Op Crowdfunding Day zijn prominente vertegenwoordigers van vrijwel alle typen financiering aanwezig (crowdfunding, bank, microkrediet, kredietunie, business angels en venture capital).

Tijdens Crowdfunding Day durven zij stappen te zetten om samen de schouders te zetten onder het financieren van het MKB in Nederland. Paul Dirken, directeur bij de Rabobank, zal onder andere de boude uitspraak doen dat MKB'ers die crowdfunding inzetten 'een streepje voor' hebben als zij vervolgens bij de bank aankloppen voor financiering. Ook zijn tijdens Crowdfunding Day enkele ondernemers aanwezig die toelichten hoe zij gebruik hebben gemaakt van een financieringsmix. Zo sprak Chris Jan van Kooten van het bedrijf Zesty met de bank af dat hij financiering zou krijgen als hij 150.000 euro via crowdfunding ophaalde. Binnen 70 minuten had hij het geld binnen en kwam ook de bank over de brug.

Crowdfunding AwardsOp Crowdfunding Day worden voor het eerst de Crowdfunding Awards uitgereikt voor de beste crowdfunding campagnes van Nederland. Op basis van publieksstemmen wordt tijdens Crowdfunding Day een award uitgereikt. Daarnaast zijn er juryprijzen voor:

1) Crowdfunding project van het jaar 2014 (welke ondernemer zette de toon en mag zijn/haar campagne het crowdfundingvoorbeeld van 2014 noemen?)

2) Crowd Power Award (jury-prijs) (De prijs voor de ondernemer die gedurende de campagne de 'crowd' op toonaangevende wijze wist mee te nemen)

3) Pioneer Award (jury-prijs) (De prijs voor de ondernemer die met zijn/haar campagne crowdfunding op de kaart heeft gezet in een nieuwe niche)

4) FusionFinance Award (juryprijs) (De prijs voor de ondernemer die crowdfunding op inspirerende wijze als deelfinanciering heeft toegepast)

Als jury raadplegen we Kajsa Ollongren (Economische Zaken Gemeente Amsterdam), Justin Jansen (Erasmus Universiteit), Simon Douw (Douw&Koren Crowdfunding Consultancy), Stefan Lohuis (Rabobank).

40+ interviewkansen Tijdens Crowdfunding Day zijn daarnaast nog veel kansen voor bijzondere interviews, zoals met:- Don Molenaar, CEO van Beam labs die onlangs de grootste Kickstarter campagne vanuit Nederland realiseerde.- Camille van Gestel, founder van WakaWaka, die net hun 9de crowdfunding campagne afsloot en inmiddels meer dan 1,2 miljoen euro en wereldwijde bekendheid realiseerde dankzij meer dan 15.000 crowdfunding investeerders.- U vindt de speakerlist met meer dan 50 sprekers op www.crowdfundingday.nl.