Nieuws Actueel

CuddleCompany: Lepeltje-lepeltje een fijne houding

Knuffelen tegen betaling. Judit Smits (30) verdient er sinds anderhalve maand de kost mee. In haar praktijk aan huis, CuddleCompany, ontvangt ze haar cliënten. Ze vertelt erover in het AD.

Lotte Gerritse | Foto: Sanne Donders 24 februari 2016

Cuddle Company Knuffelen

"Een aanraking is een basisbehoefte van de mens", legt de professionele knuffelaarster uit, terwijl ze de steile trap oploopt naar haar praktijk in een oud herenhuis in de wijk Middelland. "Mensen houden van knuffelen, dat merkte ik al toen ik nog free hugs gaf op straat. Ik geef mijn aandacht graag aan anderen en toen mijn vorige baan ten einde liep, ben ik CuddleCompany begonnen."

Op je gemakIn haar rustgevende, groene zolderkamer ontvangt Smits knuffelcliënten. Wie zich bij aankomst nog ongemakkelijk voelt, kan zich ontspannen met verf en kleurpotloden of krijgt een voorzichtige arm om zijn schouder. "Zowel mijn cliënt als ik moeten ons op ons gemak voelen, dus we doen niets wat niet goed voelt", vertelt Smits, terwijl ze op bed gaat zitten. "Soms is het al genoeg om iemands hand vast te houden en elkaar van daaruit steeds meer aan te raken, maar als degene die ik tegenover me heb, het prettig vindt, kunnen we ook direct op bed gaan liggen. Lepeltje-lepeltje is een fijne houding om te knuffelen."

Iedere knuffelaar krijgt eerst een uitgebreide intake. Daarin worden verwachtingen besproken en de algemene voorwaarden uitgelegd. Een kwartier knuffelen kost 15 euro, een uur 40 euro. Het wordt niet gedekt door de verzekering.

Een spannend nummertje maken zit er bij CuddleCompany niet in. "Er is niets seksueels aan mijn werk. Het enige dat uitgaat zijn mijn schoenen. Spannender wordt het niet. Cliënten komen ook niet met de verwachting van seks. Daarvoor kunnen ze prima ergens anders aankloppen."

RedenenTijdens de knuffelsessie kletst Smits met haar cliënten. "Ze kunnen problemen bij mij neer leggen en ik luister oprecht. In tegenstelling tot een psycholoog zijn ze bij mij niet verplicht om aan een oplossing te werken."

Het zijn tot nu toe vooral mannen die Smits betalen voor een knuffel, de redenen zijn erg uiteenlopend. "Sommigen zijn lang alleen, anderen willen graag ervaren wat genegenheid is, maar ik krijg ook mannen die alleen maar behoefte hebben aan extra aandacht."