Nieuws Actueel

Curator zalft werknemers Imtech

Rik Nizet 14 augustus 2015

Imtech failliet middelgroot

De werknemers van het failliete installatiebedrijf Imtech krijgen deze maand hun salaris gewoon uitbetaald.

ONDERNEMERS: MKB en ZZP dupe van val ImtechACHTERGROND: Imtech is failliet verklaardChronologie Imtech1,1 miljard in rook opgegaan De curatoren zijn druk bezig om voor de verschillende onderdelen een doorstart te realiseren. Indien een partij een bedrijfsonderdeel overneemt, betaalt deze de salarissen. Als het niet lukt een Imtech-onderdeel te verkopen, waardoor zo’n bedrijf definitief over de kop gaat, dan betaalt uitkeringsinstantie UWV de salarissen, aldus curator Jeroen Princen vrijdag tegen het Radio 1 Journaal.

UWV"Bij de bedrijven die eventueel failliet gaan, krijgen ze het ongetwijfeld later dan normaal, het UWV staat niet gelijk op dag één klaar. Maar we zijn wel al met het UWV bezig om dat helemaal voor te bereiden, zodat ze weten wat eraan kan komen'', aldus Princen.

VerkochtImtech Marine is inmiddels verkocht aan auto-importeur en handelsonderneming Pon Holding en investeringsmaatschappij Parcom Capital. Bovendien is ook Imtech Nordic, het meest winstgevende onderdeel, verkocht aan de banken.

TankpassenVolgens Princen werken de banken momenteel niet erg mee in het verkoopproces. Ze hebben de rekeningen geblokkeerd, waardoor de werkmaatschappijen weinig lucht hebben om door te draaien, zegt hij. "Ik zeg tegen de banken; zorg dat er in elk geval geld is om de tankpassen te betalen en de leaseauto's te laten rijden. Daarmee geef je lucht en tijd.''

Inmiddels hebben zich zo'n dertig partijen bij de curator gemeld met interesse voor verschillende bedrijfsonderdelen van Imtech. De banken spelen een belangrijke rol bij de verkoop, zegt de curator. "De banken beslissen aan wie wordt verkocht en onder welke voorwaarden. Daar zit de kneep op dit moment.''

Ook vakbond FNV maakt zich ernstig zorgen over de opstelling van de banken. "Het zou mooi zijn als onderdelen worden verkocht, maar dan moeten de banken wel gaan meewerken. Zeker ook om zoveel mogelijk werkgelegenheid veilig te stellen'', aldus een woordvoerder.