Nieuws Actueel

Curatoren slachterij Weyl dagen KPMG voor rechter

Van onze redactie 24 februari 2015

Ze vinden na uitgebreid onderzoek dat het accountantsbureau bij een deugdelijke controle van de jaarrekeningen had kunnen vaststellen dat er op grote schaal en gedurende meerdere jaren is gefraudeerd bij Weyl. Daarover is door de curatoren een klacht ingediend bij de Accountantskamer in Zwolle. Als de tuchtrechter tot dezelfde conclusie komt, willen de curatoren vervolgens via een civiele procedure het faillissementstekort of in ieder geval een deel daarvan verhalen op KPMG.

FraudeDe eigenaar-directeur van Weyl en de financieel directeur van het voormalige slachtbedrijf zijn eerder al persoonlijk failliet verklaard, door de curatoren eveneens financieel aansprakelijk gesteld en tevens in een strafproces veroordeeld tot gevangenisstraffen. Er is in de strafzaken aangetoond dat ze, vermoedelijk al vanaf de MKZ-crisis in 2001 tot aan het bankroet in 2010, hebben gefraudeerd voor in totaal een bedrag van ongeveer 40 miljoen euro.

Ze vervalsten verkoopfacturen, hielden inkoopfacturen buiten de boekhouding, gaven de voorraden te hoog weer en manipuleerden jaarrekeningen. Dat gesjoemel met de cijfers had de accountant van KPMG bij de jaarlijkse controles kunnen en moeten zien, menen de curatoren.

MoedwilligVolgens KPMG was er sprake van misleiding door de top van Weyl. “Wanneer de Directeur Groot Aandeelhouder (DGA) en de financieel directeur moedwillig foutieve informatie verstrekken en zelfs de bijbehorende controlesystemen daarop aanpassen, dan bestaat de kans dat de accountant daardoor met succes wordt misleid”, aldus KPMG in een schriftelijke reactie.