Nieuws Actueel

Cursisten rijschoolhouder Harm Hoek slagen bijna altijd

Van onze redactie 2 februari 2015

Hoek runt sinds zestien jaar een eenmanszaak. Het hoge slagingspercentage bij de Bornse rijschoolhouder blijkt geen uitschieter. Want ook in 2013 scoorde Hoek al tussen de 80 en 85 procent. De perfecte score is voor Hoek echter geen aanleiding te streven naar uitbreiding van zijn rijschool. „Daar ben ik niet op uit. Dan moet je personeel aannemen en dat wil ik liever niet. Ik wil gewoon lekker lesgeven en me daar op kunnen concentreren.”

Slagingspercentage afhankelijk van veel factoren

De cijfers van Hoek worden met enige jaloezie bekeken door Ronald Brookhuis van rijschool Brookhuis. Zijn rijscholen in Enschede, Oldenzaal en Hengelo komen uit op een percentage van 56 tot 60 procent. „93 procent is heel erg hoog. Maar het slagingspercentage is wel afhankelijk van veel factoren. Bepalend is bijvoorbeeld hoeveel lesuren iemand krijgt voordat hij of zij naar het rijexamen gaat. Met Brünen en Ezendam nemen wij in de kring Enschede zo’n beetje de helft van de leerlingen voor onze rekening. We leveren in Twente jaarlijks zo’n 1.500 examenkandidaten. De massa bepaalt uiteindelijk het gemiddelde”, stelt Brookhuis vast. „We scoren hier zo’n 10 procent boven het landelijke gemiddelde. Dan doen we het dus goed.”

Hoek zegt de kanttekeningen bij de slagingspercentages ‘voor een deel te onderschrijven’. „Maar het is niet zo dat wij uitzonderlijk veel lessen geven. We kwamen vorig jaar bij onze geslaagde leerlingen uit op een gemiddeld aantal lessen van 31. We hadden een meisje die 57 lessen nodig had, maar ook een jongen die met acht lessen al slaagde. Een gemiddelde van 31 lessen is een goede score. Bovendien gaan wij daarbij uit van de lesduur van een uur, terwijl dat voor veel rijscholen anderhalf uur is.”

Foto: Rijschoolhouder Harm Hoek met zijn vriendin Josien van den Berg. (Emiel Muijderman)