Nieuws Actueel

Cybertop: Samenwerking is nodig voor veilig internet

Van onze redactie 16 april 2015

Image 4861180

Een bedrijf in Amerika kan worden aangevallen vanuit Afrika, Nederlandse ondernemers kunnen de dupe worden van Poolse criminelen. Dat hebben minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) donderdag gezegd op de cybertop. Ze lanceerden er een internationaal bureau voor cyberveiligheid. Dat wordt in Den Haag gevestigd.

Cyberkennis Het Global Forum on Cyber Expertise moet cyberkennis en -ervaring delen. Het gaat dan behalve om cyberveiligheid ook om cybercriminaliteit, gegevensbescherming en de manier waarop de overheid via digitale kanalen met de burger communiceert. Onder de oprichtende leden zijn landen als Nederland, Duitsland, België, Australië, Israël, Japan en de Verenigde Staten. Ook bedrijven als Vodafone en Microsoft doen mee.

Vooral landen met onvoldoende kennis van bepaalde cybergebieden profiteren van de kennis en expertise van landen en ondernemingen die daar wel over beschikken. Maar ook de 'donorlanden' hebben er baat bij, omdat cyberveiligheid weinig grenzen kent.

Hoeveel mensen er op het zogeheten Global Forum on Cyber Expertise komen te werken, is nog onbekend. Maar het wordt vanwege de ondersteunende functie geen groot bureau.