Nieuws Actueel

D-Day Philip Morris nadert

Rik Nizet 27 mei 2014

De vakbonden hebben nog geen signalen dat sigarettenfabrikant Philip Morris tegemoet wil komen aan de eisen voor een beter sociaal plan voor de 1230 medewerkers die hun baan verliezen. Dit betekent dat de werknemers van het bedrijf in Bergen op Zoom vanaf woensdagochtend 6 uur het werk neerleggen. De staking duurt de hele dag, tot 23.30 uur, aldus de vakbonden dinsdag.

Het ultimatum van FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen aan Philip Morris voor een beter sociaal plan loopt af in de nacht van dinsdag op woensdag. Als een positieve reactie uitblijft, gaan de werknemers in staking. Om 8.00 uur organiseren de vakbonden een actiebijeenkomst op het parkeerterrein van Philip Morris in Bergen op Zoom. FNV Bondgenoten-voorzitter Ellen Dekkers en CNV-voorzitter Maurice Limmen spreken de actievoerders toe.

Sociaal planDe sigarettenfabrikant kondigde begin april aan de fabriek in Bergen op Zoom uiterlijk 1 oktober te sluiten. De bonden willen een goed sociaal plan voor de medewerkers die hun baan dan verliezen. Het sluiten van de fabriek heeft in de hele regio grote gevolgen voor de werkgelegenheid.

Philip Morris stelt in een reactie al heel veel te doen aan een goede regeling en begeleiding van medewerkers naar ander werk. ,,Onze voorstellen zijn al beter dan gemiddeld in Nederland'', zegt een woordvoerder, die de eisen van de vakbonden "buiten proporties'' noemt.

Conflictmodel"De vakbonden stevenen af op een conflictmodel in plaats van samen proberen er uit te komen'', aldus de woordvoerder. Hoewel Philip Morris nog geen definitief standpunt heeft ingenomen, noemt hij de mogelijkheid van acties ,,niet ondenkbeeldig''. Dat is ,,jammer en onnodig'', voegt hij eraan toe. Eerder liet het bedrijf al weten dat eventuele acties geen hoger bod tot gevolg zullen hebben.