Nieuws Actueel

D66 wil betere ziekteverzekering ZZP'ers

Lotte Grimberg 19 februari 2015

D66 wil dat de arbeidsongeschiktheidsverzekering toegankelijker wordt voor zzp'ers. Slechts 36 procent van hen verzekert zich tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid. Meestal gebeurt dat dan bij een private verzekeraar. Veel zzp'ers weten niet dat ze ook bij uitkeringsinstantie UWV terechtkunnen, zegt D66-Kamerlid Steven van Weyenberg. Verzekeren via het UWV kan volgens hem gunstiger zijn.

Volgens Van Weyenberg zijn er echter te veel regeltjes voor ZZP’ers die zich bij het UWV willen verzekeren. Hij wil dan ook dat minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) deze wegneemt. Daarnaast moet de voorlichting beter worden.

Van Weyenberg heeft donderdag schriftelijke vragen gesteld aan Asscher.ZZP'er mag niet klagenDe omzet van zeven van de tien ZZP’ers en midden- en kleinbedrijven is het afgelopen jaar stabiel gebleven of gegroeid. Bijna de helft van de bedrijven heeft een groeiende omzet. Dit blijkt uit een onderzoek van het KvK-Ondernemerspanel onder 6000 ondernemers dat in januari is gehouden. De respons was hoog: 60 procent.KnelpuntenDe grootste knelpunten van de ZZP’ers en het MKB zijn het tijd vrijmaken voor strategieontwikkeling, het vertalen van marktkennis naar kansen voor hun bedrijf en de uniekheid van hun producten en diensten. Ook het vinden van voldoende financiering blijft een groot knelpunt. Verder vinden veel bedrijven het lastig om goede samenwerkingspartners en goed gekwalificeerde medewerkers te vinden.