Nieuws Actueel

DA's zijn verrast, maar blijven gewoon open

Marc van Onna en Pieter Steenbergen 28 december 2015

DA Arnhem Failliet

Dat het slecht ging met drogisterijketen DA Retailgroep wisten veel DA-franchisenemers, maar uitstel van betaling, dat zagen ze niet aankomen, aldus De Gelderlander. Dit geldt bijvoorbeeld voor Ben Denenkamp van DA Dieren. Hij moest al heel wat klanten geruststellen: "Wij blijven gewoon open. Mocht de keten failliet gaan, dan kan het tot een doorstart komen. Een andere optie is aansluiten bij een andere keten of zelfstandig verder gaan."

Denekamp zegt dat hij niet voor niets in mei al met collega's een stichting heeft opgericht die de belangen van drogisterijen en parfumerien behartigt. Doel is de marktpositie van zelfstandigen in deze branches te verbeteren. "Want die is nu slecht door de versnippering in formule-eilandjes; samenwerking is nodig. Voor 75 euro kan iedereen lid worden. We streven geen nieuw franchiseconcept na, maar het is niet ondenkbaar dat we in de toekomst een nieuw retailhuis vormen, zoals DA of Etos nu."

De stichting hoopt inkoopvoordelen te halen. Op 26 januari belegt ze in Woudenberg een landelijke meeting waar verder wordt gepraat over de mogelijkheden, zoals het combineren van een winkel en onlineshop.

Eigen ondernemerBij de DA in Arnhem was eigenaar Danielle Baltussen ook verrast. Het filiaal aan het Elderveldplein is het enige in Arnhem. Van sluiting is vooralsnog ook hier geen sprake, maar er blijft genoeg onzekerheid. "We zijn eigen ondernemer, de gevolgen zijn vooral voor de zeven bedrijven van DA zelf, maar we doen natuurlijk veel gezamenlijk zoals inkoop en folders. We hopen deze week meer duidelijkheid te krijgen."

Ze krijgt naar eigen zeggen veel positieve reacties. "Veel klanten leveren hun cadeaubonnen in, omdat dit bij V&D niet meer mogelijk is. Kennelijk scheren ze alle winkels over één kam."