Nieuws Actueel

Dader Schiedammer parkmoord nog geen tbs

Van onze redactie 19 november 2014

De beslissing betekent dat H. pas eind juli 2016 in aanmerking komt voor plaatsing in een tbs-inrichting. Dat is na 2/3 van de gevangenisstraf van 18 jaar die hij heeft gekregen.

Moord Wik H. wilde eerder aan zijn tbs-behandeling beginnen. In 2012 werd dat verzoek al een keer van de hand gewezen. Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) moest wel binnen 2 jaar nog een keer laten bekijken of H. geschikt is voor gevangenisstraf. Dat is inmiddels gebeurd.

H. vermoordde in juni 2000 de 10-jarige Nienke in het Beatrixpark in Schiedam. Een 11-jarig vriendje van het meisje bracht het er op het nippertje levend vanaf. Voor de moord werd aanvankelijk de onschuldige Cees B. veroordeeld. Pas nadat H. in een andere zaak was opgepakt, bekende hij de werkelijke dader te zijn.

Belangen Teeven wilde vasthouden aan de gevangenisstraf omdat hij vond dat het belang van de slachtoffers en de samenleving zwaarder moesten wegen dan het belang van H. bij een vervroegde tbs-behandeling.

De behandelaars van het penitentiair psychiatrisch centrum waar Wik H. verblijft, vinden wel dat een tbs-behandeling beter is. Maar dat maakt hem nog niet ongeschikt voor detentie.