Nieuws Actueel

Dalende olieprijs drukt op Wall Street

Van onze redactie 4 november 2014

Na bijna vier uur handel stond de Dow-Jonesindex 0,1 procent in de min op 17.352 punten. De brede S&P 500 zakte 0,5 procent tot 2008 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde 0,6 procent in tot 4612 punten.

Olieconcerns ExxonMobil en Chevron hoorden door de steeds lagere olieprijs met minnen van 1,1 en 1,5 procent tot de grotere verliezers in de Dow Jones. De prijs van Amerikaanse olie zakte met bijna 3 procent tot 76,68 dollar per vat. Dat is het laagste niveau van de afgelopen drie jaar.

Olie Olie wordt al maandenlang steeds goedkoper. Door de moeilijke economische omstandigheden neemt de vraag veel minder sterk toe dan voorheen, terwijl het aanbod groeit. Dinsdag kwamen daar een prijsverlaging door Saudi-Arabië voor olie-export naar de VS en sombere prognoses voor de Europese economie overheen.

Telecombedrijf Sprint leverde 17 procent in. Het bedrijf zag zijn klantenbestand vorig kwartaal opnieuw krimpen, terwijl prijsdalingen de resultaten verder onder druk zetten. De aanbieder van mobiele telefonie gaf aan circa 6,5 procent van zijn 31.000 banen te gaan schrappen.

Office Depot Office Depot won 18 procent na een verhoging van de winstverwachting voor heel 2014. De leverancier van kantoorartikelen plukt sneller dan verwacht de vruchten van de overname van branchegenoot OfficeMax.

Voedingssupplementenbedrijf Herbalife verloor een vijfde van zijn beurswaarde na een verlaging van zijn omzetprognose.

Alibaba Alibaba won na een negatieve start 3 procent. De Chinese internetgigant kwam voor het eerst als beursgenoteerde onderneming met cijfers naar buiten. Het bedrijf, dat in september in New York naar de beurs ging, zag de omzet het afgelopen kwartaal met ruim de helft oplopen. De winst ging echter met bijna 40 procent omlaag.

De euro was dinsdag aan het begin van de avond 1,2545 dollar waard, tegen 1,2555 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.