Nieuws Actueel

Dalende olieprijs trekt beurzen omlaag

Van onze redactie 30 december 2014

Aan het begin van de middag stond de Amsterdamse AEX-index 0,6 procent in de min op 424,20 punten. De MidKap zakte 0,3 procent tot 632,57 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tot 0,8 procent in.

,,De dalende olieprijs overheerst'', stelde Erik Nugteren, partner bij Ambassador Investments. ,,Die ging maandag toch weer stevig onderuit, terwijl de verwachting was dat de bodem min of meer was bereikt. Op een dag met lage omzetten trekt een zwaargewicht als Shell dan de AEX onderuit.''

Onderaan

Shell stond onderaan de hoofdindex van het Damrak met een min van 2,1 procent. De aan de oliesector gerelateerde bedrijven Fugro en SBM Offshore leverden daarnaast ruim 1 procent in. In Parijs verloor olieconcern Total 1,9 procent, branchegenoot BP zakte in Londen 1,6 procent.

Nieuwkomer Altice was opnieuw de uitblinker in de AEX. De Franse kabelexploitant schreef 1 procent aan beurswaarde bij en is dit jaar de sterkste stijger van de 25 fondsen die momenteel de hoofdindex vormen.

Koploper

In de MidKap profiteerde koploper Air France-KLM met een koerswinst van 2,7 procent van de dalende olieprijs. Roestvrijstaalproducent Aperam sloot de rij van middelgrote fondsen, met een min van 2,5 procent.

De olieprijs ging verder onderuit, na de stevige daling van maandagavond. De prijs van een vat Brentolie zakte met 0,1 procent naar 57,83 dollar. Amerikaanse olie werd 0,1 procent goedkoper en kostte 53,57 dollar per vat.

Onrust

De stemming op de beurzen werd ook enigszins gedrukt door zorgen over de eurozone, waar de verkiezingen in Griekenland in de eerste maand van 2015 alweer voor veel onrust kunnen zorgen. Daarnaast bleek dinsdag dat de deflatie in Spanje serieuze vormen begint aan te nemen. Het prijspeil zakte daar in december met 1,1 procent ten opzichte van een jaar eerder, na een afname met 0,4 procent in november.

De euro werd dinsdagochtend voor 1,2162 dollar verhandeld, tegen 1,2180 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.

De beurzen in Amsterdam, Parijs en Londen zijn woensdag een halve dag open. In Frankfurt worden de boeken van 2014 dinsdag al gesloten.