Nieuws Actueel

Dalende olieprijs weegt op Wall Street

Van onze redactie 23 februari 2015

Drie kwartier voor het slot stond de Dow 0,3 procent lager op 18.084 punten. De S&P 500 daalde 0,2 procent tot 2105 punten en de Nasdaq leverde 0,2 procent in tot 4947 punten.

Griekenland miste zijn afgesproken deadline om een overzicht van zijn hervormingen maandag af te leveren bij de Europese Commissie. Athene liet weten dat de lijst dinsdagochtend in Brussel zal zijn. In tegenstelling tot vrijdag, toen een verlening van het steunprogramma werd beklonken, liet deze ontwikkeling beleggers in de VS koud.

Toespraak

,,De Griekse kwestie ligt nog niet achter ons, maar het is zo vaak als excuus gebruikt dat de zaak nu min of meer irrelevant is'', zei een handelaar. ,,We hebben tot nu toe een hele sterke maand februari achter de rug en de koersen lijken iets te sterk opgelopen te zijn. Velen zullen zich richten op de toespraak van Yellen om een idee te krijgen van de stappen die de Fed in gedachten heeft''.

Energiebedrijven behoorden tot de sterkste dalers nadat de prijs van een vat Amerikaanse olie met 3,3 procent daalde tot 49,11 dollar. De Britse zakenkrant Financial Times meldde dat OPEC mogelijk een noodvergadering belegt om het lage prijsniveau te bespreken. Een hoge functionaris binnen het oliekartel stelde echter dat een dergelijke bijeenkomst niet op de rol staat. Olieconcerns als ExxonMobil en Chevron en dienstverleners aan de olie- en gassector Halliburton en Baker Hughes leverden tussen 0,9 en 1,4 procent in.

Datacenters

Apple steeg ruim 2 procent na de bekendmaking van plannen om datacenters te bouwen in Ierland en Denemarken. Het technologiebedrijf heeft een beurswaarde van meer dan 765 miljard dollar. Dat is ruim twee keer zo groot als enig ander beursgenoteerd bedrijf in de VS.

Het aandeel Salix Pharmaceuticals stond 1,3 procent lager op het nieuws dat de Canadese farmaceut Valeant het bedrijf overneemt voor 14,5 miljard dollar in contanten. De in New York genoteerde aandelen Valeant stonden 13,8 procent hoger.

EPA