Nieuws Actueel

Daling olieprijs drukt winst Wall Street

Van onze redactie 11 december 2014

Ruim een half uur voor het slot stond de Dow-Jonesindex 0,8 procent hoger op 17.681 punten. De S&P 500 ging 1 procent vooruit tot 2045 punten en de Nasdaq won 1,1 procent tot 4735 punten.

Halverwege de middaghandel (lokale tijd) daalde de prijs van een vat Amerikaanse olie voor het eerst sinds juli 2009 onder 60 dollar. Rond half tien Nederlandse tijd was de prijs met 1,8 procent gedaald tot 59,86 dollar.

Prijsdaling

De prijsdaling had alles te maken met de verlaagde prognose voor de vraag naar olie in 2015 die de OPEC woensdag afgaf. Het oliekartel rekent op een vraag van 28,9 miljoen vaten per dag, ruim 1 miljoen vaten minder dan het onlangs nog gehandhaafde productieniveau van de twaalf lidstaten.

Woensdag was een forse daling van de olieprijs al een van de voornaamste oorzaken van de forse verliezen voor de Amerikaanse indices. Donderdag stegen de koersen van olieproducenten en dienstverleners aan de energiesector. ExxonMobil, 's werelds grootste beursgenoteerde olieconcern, steeg 1,4 procent en de dienstverleners Baker Hughes en Halliburton gingen respectievelijk 1 en 0,5 procent vooruit.

De winkelverkopen stegen in november met 0,7 procent ten opzichte van oktober, waar economen in doorsnee rekenden op een toename van 0,4 procent. Wal-Mart, 's werelds grootste detailhandelaar, streek een koerswinst op van 1,2 procent. Urban Outfitters, dat onder meer kleding, verzorgingsproducten en camera's verkoopt, won 8 procent.

eBay

Veilingsite eBay steeg 3,1 procent na geruchten dat het bedrijf met een ontslagronde komt in de aanloop naar de afsplitsing van betaaldienst PayPal, volgend jaar.

Leverancier van kantoorartikelen Staples ging 8 procent vooruit. De activistische belegger Starboard Value, die vorig jaar succesvol aandrong op de fusie tussen Office Depot (plus 11,7 procent) en OfficeMax, maakte bekend een belang van 5,1 procent te hebben genomen in Staples. Volgens ingewijden gaat Starboard zich hard maken voor een fusie tussen Staples en Office Depot.

De euro werd voor 1,2384 dollar verhandeld, tegen 1,2401 dollar bij het slot van de Europese beurzen.

EPA