Nieuws Actueel

'Damrak begint in de min'

Van onze redactie 17 februari 2015

,,Het ziet ernaar uit dat we iets lager gaan openen'', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen. Hij wees daarbij naar de ontwikkelingen rondom Griekenland. In Amsterdam vallen de cijfers en de vooruitzichten van TNT op het eerste gezicht wat tegen, zo merkte de analist ook op.

Het zoeken naar een oplossing voor de Griekse schuldenkwestie ontaardde maandag in een patstelling. De eurolanden willen een verlenging van het huidige leningenprogramma. Griekenland wil echter niets met het huidige pakket te maken hebben en noemt de eisen van de eurolanden onacceptabel.

TNT

In Amsterdam opende TNT de boeken. Het koeriersbedrijf leed in het vierde kwartaal een nettoverlies van 137 miljoen euro. Dat kwam onder meer door eenmalige lasten, die samenhangen met de verslechterde vooruitzichten in diverse markten. TNT werkt de komende jaren aan de versterking van de winstgevendheid, maar voorziet dit jaar nog geen verbetering optreden.

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste beursgraadmeters dinsdag een gemengd beeld zien. Beleggers maakten zich op voor de viering van het Chinees Nieuwjaar, dat woensdag begint. Veel Aziatische beurzen zullen dan gesloten blijven. De Nikkei in Tokio sloot 0,1 procent lager.

Euro

De Europese aandelenbeurzen sloten maandag na een relatief rustige handelsdag collectief in de min. Beleggers moesten het doen zonder impuls uit de Verenigde Staten waar de beurzen vanwege de viering van President's Day gesloten bleven.

De Amsterdamse AEX-index sloot 0,5 procent lager op 462,82 punten. De MidKap steeg 0,7 procent tot 695,87 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen leverden tot 0,4 procent in. De Griekse beurs verloor 3,8 procent.

De euro was dinsdag voorbeurs 1,1355 dollar waard, tegen 1,1392 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 53,19 dollar. Brentolie kostte 1,1 procent meer op 62,08 dollar per vat.