Nieuws Actueel

'Damrak begint in de min’

Van onze redactie 12 januari 2015

,,We lijken iets lager te gaan openen na de zware verliezen op vrijdag. De hamvraag blijft wat de ECB gaat doen om de lage inflatie te bestrijden. Voor maandag staat er weinig op de agenda en het is vooral uitkijken maar meer macro-economisch nieuws later in de week en de jaarcijfers van de Amerikaanse bedrijven'', aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

Aan het bedrijvenfont maakte Boskalis vrijdag nabeurs bekend zijn belang in bodemonderzoeker Fugro te hebben uitgebreid tot 20,01 procent. De baggeraar en maritiem dienstverlener benadrukte dat de uitbreiding van het belang niet de opmaat is naar het uitbrengen van een bod op Fugro.

Verre Oosten

Het aandeel Delta Lloyd zal mogelijk bewegen op een advieswijziging. De Amerikaanse bank JPMorgan verlaagde zijn beleggingsadvies voor de verzekeraar. Investeerder HAL liet weten nog altijd van plan te zijn een belang van 20 tot 25 procent in zijn optiekdochter GrandVision naar de beurs te brengen in Amsterdam. Wanneer de beursgang plaats vindt, is onder meer afhankelijk van de marktomstandigheden.

In het Verre Oosten gingen de beurzen maandag overwegend omlaag in navolging van de koersverliezen op Wall Street. In China daalde de Shanghai Composite 1,7 procent. De Hang Seng-index in Hongkong hield het hoofd boven water met een plus van 0,6 procent. De beurs in Japan was gesloten vanwege een nationale feestdag.

Europa

De aandelenbeurzen in New York sloten vrijdag met verlies. Tegenvallende berichten over de loonontwikkeling in de VS, de dalende olieprijs en twijfels over de aanpak van de lage inflatie in de eurozone drukten de stemming. De Dow-Jonesindex eindigde 1 procent in de min op 17.737,37 punten. De brede S&P 500 zakte 0,8 procent tot 2044,81 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq sloot met 4704,07 punten 0,7 procent onder de slotstand van donderdag.

De Europese beurzen gingen met flinke verliezen het weekeinde in. In Amsterdam sloot de AEX-index met een verlies van 1,8 procent op 415,59 punten. De MidKap zakte 0,2 procent tot 634,57 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren 1,9 procent. De FTSE-index in Londen ging 1 procent achteruit. In Milaan en Madrid liepen de verliezen op tot 3,3 en 4,2 procent.

De euro was maandag voorbeurs 1,1854 dollar waard, tegen 1,1835 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,8 procent tot 47,49 dollar. Brentolie kostte 1,9 procent minder op 49,16 dollar per vat.

Beleggers kijken gespannen naar Mario Draghi van de ECB. EPA