Nieuws Actueel

'Damrak begint met kleine winst'

Van onze redactie 18 mei 2015

Image 4930010

,,De beurzen lijken iets hoger van start te gaan. Er staat maandag weinig op de agenda en het is vooral wachten op belangrijke macro-economische cijfers, die later in de week naar buiten komen. Daarnaast zal de stemming vooral worden bepaald door de onderhandelingen tussen Griekenland en zijn geldschieters", aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

Op Beursplein 5 opende BAM zijn boeken. Het bouwbedrijf is in het eerste kwartaal in de rode cijfers gedoken, vooral door het ontbreken van boekwinsten bij zijn investeringssectoren vastgoed en publiek-private samenwerking (pps).

Pharming

Biotechnologiebedrijf Pharming kondigde aan samen met Clinigen Group een wereldwijd toegangsprogramma te hebben gelanceerd voor Ruconest. Door het programma kunnen patiënten in landen waar het middel niet commercieel beschikbaar is, onder voorwaarden, alsnog toegang tot het product krijgen.

Het Financieele Dagblad (FD) meldde maandag dat bodemonderzoeker Fugro de eindfase nadert van de belangrijke verkoop van zijn divisie Subsea. Het bedrijf opent de boeken voor een handvol partijen die een indicatief bod hebben uitgebracht op Subsea, dat onderzeese gas- en olie-installaties onderhoudt en inspecteert. Volgens de krant hoopt Fugro het onderdeel voor de zomer te verkopen.

Verre Oosten

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste aandelenbeurzen maandag een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio noteerde vlak voor het einde van de handel 0,7 procent in de plus. De aandelen van banken en verzekeraars waren in trek bij beleggers na aankondigingen van aandeleninkopen en dividendverhogingen in de sector. Ook verwerkten beleggers een sterker dan verwachte toename van de Japanse machineorders in maart.

De beurzen in New York sloten vrijdag overwegend met kleine winsten gesloten. De Dow-Jonesindex eindigde 0,1 procent hoger op 18.272,56 punten. De bredere S&P 500 scherpte het record van een dag eerder nog wat verder aan met een plus van 0,1 procent op 2122,73 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq daalde 0,1 procent tot 5048,29 punten.

Europa

De Europese aandelenmarkten gingen gemengd het weekeinde in. In Amsterdam, waar DSM uitblonk dankzij overnamespeculaties, eindigden de graadmeters wel met kleine winsten. De toonaangevende AEX-index steeg 0,1 procent tot 490,96 punten. De MidKap kreeg er eveneens 0,1 procent bij en sloot op 760,59 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen 0,2 tot 1 procent lager de handel uit.

De euro was maandag voorbeurs 1,1421 dollar waard, tegen 1,1435 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent duurder op 59,91 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent meer op 66,94 dollar per vat.