Nieuws Actueel

Damrak komt om in de cijfertjes

Rik Nizet 27 februari 2014

De Amsterdamse aandelenbeurs liet donderdagochtend een kleine winst zien. Ook de andere Europese beurzen stonden overwegend in de plus. Beleggers wachten nog op belangrijke macro-economische cijfers, die later op de ochtend worden vrijgegeven. De aanhoudende spanningen rond Oekraïne zorgden voor enige terughoudendheid. In Amsterdam brachten veel bedrijven de resultaten naar buiten.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,4 procent hoger op 400,14 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot 658,36 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs noteerden vlak tot 0,2 procent hoger.

AholdAhold klom 3,6 procent in de AEX en was daarmee de grootste stijger. Het supermarktconcern heeft vorig jaar iets beter gepresteerd dan analisten hadden verwacht. Ook keert de eigenaar van Albert Heijn meer dividend uit dan voorzien. Reed Elsevier volgde met een plus van 1,4 procent. De informatieleverancier heeft zijn resultaten afgelopen jaar verbeterd en verwacht die lijn in 2014 door te kunnen trekken.

In de MidKap werden de resultaten van ASMI goed ontvangen. De toeleverancier aan de chipindustrie is ook positief gestemd over de ontwikkeling van de omzet in de eerste twee kwartalen van 2014. Het aandeel voerde met een plus van 4 procent de stijgers aan. Sectorgenoot Besi, die eveneens zijn boeken openden, won 2,5 procent.

HeijmansOok Heijmans deed goede zaken met een koerswinst van 2,6 procent. Het bouwbedrijf Heijmans meldde bij de presentatie van de jaarcijfers dat de woningmarkt in het vierde kwartaal van vorig jaar de eerste tekenen van herstel liet zien.

TenCateBeleggers waren minder tevreden over de resultaten van TenCate. De maker van technisch textiel had vorig jaar last van de wereldwijde overheidsbezuinigingen. Het aandeel stond met een verlies van ruim 2 procent onderaan de MidKap.

LondenIn Londen verloor Royal Bank of Scotland (RBS) ruim 4 procent. De Britse bank leed vorig jaar een verlies omgerekend bijna 11 miljard euro. Het is grootste verlies sinds 2008, het jaar waarin de Britse regering moest ingrijpen om het financiële concern van de ondergang te redden.

De euro was 1,3661 dollar waard, tegen 1,3664 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie noteerde vlak op 102,55 dollar per vat. Brentolie stond 0,2 procent lager op 109,33 dollar per vat.