Nieuws Actueel

'Damrak opent licht lager'

Van onze redactie 21 mei 2015

Image 4937843

,,Er lijkt wat winst te worden genomen op de beurzen na twee hele goede dagen. Beleggers verwerken negatief nieuws uit China en het vooruitzicht dat de Fed voorlopig de rente niet zal verhogen. Verder begint de tijd te dringen voor Griekenland en blijft het de vraag of er tijdens de EU-top een akkoord zal worden bereikt over een noodpakket aan de Grieken", aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De Duitse krant Süddeutsche Zeitung meldde donderdag dat de eurolanden mogelijk bereid zijn om Griekenland meer tijd te geven voor zijn hervormingsmaatregelen. Daarbij zal het reddingsplan worden verlengd tot in het najaar.

Gemalto

Aan het bedrijvenfront liet Gemalto weten een opdracht te hebben gekregen van de Russische tankstationgroep EKA. Financiële details werden door de digitaal beveiliger niet gegeven. Heijmans maakte bekend 21,4 miljoen euro te hebben opgehaald met een aandelenemissie. Het bouwbedrijf zal de opbrengst vrijwel geheel gebruiken om financieringspreferente aandelen in te kopen en in te trekken.

De aandelenbeurzen in het Verre Oosten lieten donderdag een gemengd beeld zien. In Tokio noteerde de Nikkei in Tokio kort voor het einde van de handel 0,1 procent lager. De handel stond in het teken van de Japanse centrale bank, die donderdag begon aan zijn tweedaagse beleidsvergadering. In China won de Shanghai Composite ruim 1 procent. Een aanhoudende krimp van de Chinese industrie zorgde voor speculatie op nieuwe stimuleringsmaatregelen.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen sloten woensdag overwegend licht lager. De boodschap van de Federal Reserve dat de rente in juni zeer waarschijnlijk niet zal worden verhoogd, zorgde voor een kortstondige opleving. De winsten zakten echter weer snel in. De Dow-Jonesindex eindigde 0,2 procent lager op 18.285,40 punten. De S&P 500-index daalde 0,1 procent tot 2125,85 punten. Schermenbeurs Nasdaq noteerde marginaal in de plus op 5071,74 punten.

De Amsterdamse AEX-index sloot eerder op de dag 0,5 procent hoger op 501,90 punten, dankzij een flinke koerswinst voor het aandeel Altice. De MidKap zakte 0,4 procent tot 756,00 punten, terwijl de beurzen in Londen en Parijs tot 0,3 procent stegen. De beurs in Frankfurt sloot nagenoeg onveranderd.

De euro stond donderdag voor aanvang van de aandelenhandel op 1,1124 dollar, tegen 1,1080 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,2 procent tot 59,12 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder op 65,20 dollar per vat.