Nieuws Actueel

'Damrak opent vlak tot licht hoger’

Van onze redactie 20 maart 2015

Image 4816383

,,Het lijkt een rustige vrijdaghandel te gaan worden. Beleggers wachten vooral op de verdere ontwikkelingen in het Griekse schuldendrama. Verder staan er geen richtinggevende macro-economische cijfers op het programma en ook aan het bedrijvenfront is er relatief weinig nieuws", aldus marketwatcher Sten Lemmens van IG Nederland.

Op Beursplein 5 zullen de AEX-fondsen Delta Lloyd en DSM mogelijk bewegen op advieswijzigingen. De Britse bank HSBC verlaagde het beleggingsadvies voor verzekeraar Delta Lloyd, terwijl JPMorgan zijn aanbeveling voor speciaalchemiebedrijf DSM opschroefde.

Griekse schuldenkwestie

De Griekse schuldenkwestie blijft de gemoederen bezighouden. Het spoedoverleg over het noodlijdende land in de marge van de Europese top in Brussel lijkt echter vruchtbaar te zijn geweest. Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben de Grieken zich verplicht binnen enkele dagen met specifieke voorstellen voor hervormingen komen.

De belangrijkste beursgraadmeters in het Verre Oosten lieten vrijdag een gemengd beeld zien na de weinig inspirerende handelssessie op Wall Street. De Nikkei in Tokio eindigde 0,4 procent hoger en klom deze week 1,5 procent.

VS

De aandelenbeurzen in New York sloten donderdag verdeeld. De Dow-Jonesindex sloot 0,7 procent lager op 17.959,03 punten en de S&P 500 leverde 0,5 procent in tot 2089,27 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq ging 0,2 procent vooruit tot 4992,38 punten.

De Europese beursgraadmeters kwamen eerder op de dag amper van hun plek. Beleggers verwerkten het nieuws dat de Amerikaanse centrale bank geen haast heeft om de rente te verhogen en richtten zich op de ontwikkelingen rond Griekenland.

AEX

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,1 procent lager op 496,01 punten, terwijl de MidKap 0,2 procent steeg tot 752,66 punten. De FTSE in Londen ging 0,3 procent vooruit en de CAC 40 in Parijs pluste 0,1 procent. De DAX in Frankfurt leverde 0,2 procent in.

De euro noteerde vrijdag voor aanvang van de beurshandel op 1,0685 dollar, tegen 1,0632 dollar bij sluiting van de aandelenmarkten in Europa op donderdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent goedkoper op 43,62 dollar. Brentolie bleef stabiel op 54,43 dollar per vat.