Nieuws Actueel

Dashboardcamera filmt niet altijd legaal

Van onze redactie 14 februari 2015

Terwijl de auto op de oprit staat, snort een kleine camera op het dashboard rustig verder. Zo kun je achteraf altijd zien wie er met z’n sleutel over je lak heeft gekrast, of wie de deur van de auto heeft opengebroken om die vergeten laptop van de bijrijdersstoel te plukken.

Onstuitbare opmars Maar mag dat eigenlijk wel, zo’n camera urenlang laten lopen? Die vraag wordt steeds actueler nu de dashboardcamera, kortweg dashcam, een onstuitbare opmars doormaakt. Het apparaat is vooral populair om bijzondere ritten te filmen. Dat je bij aanrijdingen kunt bewijzen dat je toch écht van rechts kwam, is mooi meegenomen. Een kans waar politie en verzekeraars op inspelen.

Bewijsmateriaal Wie wil weten of het filmwerk legaal is, zal de vraag moeten beantwoorden waarvoor hij de beelden gebruikt, legt ICT-jurist Arnoud Engelfriet uit. Wie met de camera bewijsmateriaal wil verzamelen bij aanrijdingen, mag vrijwel onbeperkt filmen.

'Camerabewaking' Maar bij het parkeren komen al snel de privacyregels in het geding, stelt Engelfriet. De dashcam kan op zo’n moment gezien worden als een vaste camera. En dan moet je volgens de privacyregels een waarschuwingsbordje met de tekst ‘camerabewaking’ ophangen