Nieuws Actueel

De 10 meest gehaatte collega's

Iedereen heeft ze wel gekend: medewerkers en collega’s die je liever kwijt bent dan rijk. Welke types op het werk worden het meest gehaat? Wat doen zij waardoor wij zo’n hekel aan ze hebben?

BusinessCompleet 5 juni 2013

Collegageschilwerkconflictruziegroot

Jonathan Littman & Marc Hershon deden er onderzoek naar en schreven het boek I HATE PEOPLE! Dit zijn hun 10 meest gehate types op het werk, vrij vertaald door de redactie, met tips wat je tegen hen kan doen.

1) Het stopbord (‘stop sign’)Elke keer als je met een nieuw idee komt, schiet hij het af. Hij blokkeert zo veelbelovende nieuwe initiatieven. Advies: Vraag de volgende keer als hij je voorstel afschiet, of hij het bij wil schaven naar een bruikbaar voorstel. 2) De smoesjesmaker (‘flimflam’)Hij duikt telkens onverhoeds op om je een gunst te vragen. Een die je ontzettend veel tijd kost en ontzettend weinig oplevert. “Het is een klein dingetje”, zegt hij dan.Advies :Vraag hem zijn voorstel op papier uit te werken voordat je iets toezegt.3) De bulldozer Een verkeerde beslissing is beter dan geen beslissing, vindt de bulldozer. Hij walst over iedereen heen met zijn ongezouten meningen. Advies: Maak hem duidelijk dat je niet de deurmat bent.4) De lachebek (‘smiley face’)Hij glimlacht altijd, maar smeedt intussen snode plannen. Hij heeft het achter de ellebogen, als Batman’s Joker. Advies: Vraag hem wat er te lachen valt. Dan stopt hij ermee.

5) Het leugenaartje (‘liar liar’)Het leugenaartje ontkent alles. Het heeft namelijk allemaal niet aan hem gelegen, vindt hij. Zo komt een ander met de rommel te zitten.Advies: Verzamel het bewijsmateriaal op papier en/of vraag hem te helpen de rommel op te ruimen.6) De judas ( ‘switchblade’)Een collega die andermans geheimen vertelt is gevaarlijk. Je weet nooit tegenover wie hij allemaal uit de school klapt en waarover. Mogelijk gaat het de volgende keer over dat ene bedrijfsgeheim dat jij nog hebt en tegenover iemand die dat absoluut niet mag weten. Advies: Wees op je hoede.7) De man van een minuutje (‘minute man’)Deze collega heeft maar een minuutje van je tijd nodig, zegt hij. In werkelijkheid wordt dat altijd veel meer. Voor je het weet ben je de hele dag bezig.Advies: Zeg dat je het stapeldruk hebt. En als dat niet zo is, zeg je ook dat je het stapeldruk hebt. 8) De bet-niet-weter (‘know-it-none’)Hij slaat je de hele dag om de oren met feitjes die hij opgedaan zegt te hebben van tv, Google en Wikipedia. Maar de meeste feiten die hij geeft zijn nutteloos of kloppen niet.Advies: Reageer niet, reageer ongeïnteresseerd of vraag waar hij het vandaan heeft.9) De obsessieve micromanager (‘spreadsheet’)Hij is iemand die de hele dag de allerlei regeltjes en details controleert en minutieus bijhoudt. Hij ziet wel de details, maar heeft geen zicht op de grote lijn. Advies: Pas op voor hem, want hij kan het meest inspirerende bedrijf verzuren.10) Het kuddedier (‘sheeple’)Deze collega is dol op meetings, want hij verstopt zich graag in de groep. Hij neemt nooit beslissingen en doet alleen wat hem wordt opgedragen.Advies: Blijf uit zijn buurt, want straks word je ook een kuddedier.

Lees verder op BusinessCompleet.nl.