Nieuws Actueel

De 6 voordelen van muziek op de werkvloer

Lotte Grimberg 20 augustus 2014

Muziek op de werkvloer, wel of niet? Een vraag die al jaren speelt. Sommigen vinden een lekker deuntje op de werkvloer bevorderend voor de sfeer, anderen zeggen zich niet te kunnen concentreren door het lawaai. En als de muziek eenmaal op staat, wat gaat het dan worden. Een klassiek melodietje van Bach of toch de top 40 van Spotify.

Het is natuurlijk mogelijk om op de werkvloer individueel naar muziek te luisteren met oortjes in, maar gezelliger wordt de werksfeer er niet van. Collega's kunnen je niet meer spontaan aanspreken en de kans dat jij dat ene belangrijke telefoontje mist is een stuk groter.

Ondanks het feit dat niet iedereen tevreden is over muziek op de werkvloer zijn er wel degelijk voordelen aan verbonden. CareerBliss.com maakte een lijsjte met zes wetenschappelijk bewezen voordelen van een melodietje op de werkvloer.

1. Muziek heeft een therapeutisch effectEen groep van patiënten die een operatie moesten ondergaan kregen een keuze. Of naar muziek luisteren of het nemen van een kalmeringsmiddel. De patiënten die voor het luisteren van muziek kozen, bleken minder last te hebben van angst en hadden daarnaast een lager niveau stresshormoon cortisol dan degene die voor de kalmeringsmiddelen kozen. Muziek zorgt ervoor dat je hartslag verlaagt en dat je beter kan ademhalen. Ideaal dus voor het werk.

2. Muziek verbetert je humeurJa het is mogelijk! Je humeur in twee weken tijd verbeteren. Dit ontdekten wetenschappers van de universiteit van Missouri. Het enige wat de proefpersoon verplicht was om te doen voor een beter humeur was actief proberen te genieten van de muziek.

3. Muziek verbetert je uithoudingsvermogenHet is bewezen dat muziek je tijdens een inspanning kan helpen om je grenzen te verleggen. Door muziek is het mogelijk om je hersenen als het ware om de tuin te leiden. Op deze manier kan je veel meer werk verzetten. Dus zet dat favoriete album maar aan op een drukke werkdag.

4. Muziek verbetert je productiviteitInstrumentale muziek heeft een gunstige invloed op je productiviteit. Studenten die naar instrumentale muziek luisterden, presteerden beter bij een IQ-test, dan studenten die de IQ-test zonder muziek maakten. Ben jij nou geen fan van instrumentale muziek? Geen probleem. Bij repetitief werk waarbij je niet veel moet nadenken, helpt namelijk elke soort muziek om productiever te zijn.

5. Muziek verbetert je geheugenMuziek wordt in je hersenen in een gebied verwerkt dat vlak naast het geheugen ligt. Dit kan ervoor zorgen dat je bij bepaalde nummers terugdenkt naar specifieke momenten in je leven. Een studie die gepubliceerd werd in het magazine 'Memory and Cognition' toont aan dat volwassenen vlotter een nieuwe taal leren als ze de woorden zingen. Dit toont aan dat muziek wel degelijk je geheugen een handje helpt.

6. Door muziek kweek je goede gewoontesZet jouw favoriete album aan als je even geen creativiteit meer hebt. Volgens Jocelyn K. Glei, hoofdredacteur van de site 99U, is dit de perfecte manier om op nieuwe ideeën te komen. Ze stelt dat muziek als het ware een trigger voor je hersenen is.