Nieuws Actueel

De 8 slechtste sollicitatievragen

Lotte Grimberg 6 augustus 2014

Dat collega's onderling vreemde vragen durven te stellen, is bekend. Maar sollicitanten kunnen ook verrassend uit de hoek komen. Fast Company verzamelde de acht opmerkelijkste vragen van sollicitanten tijdens hun sollicitatiegesprek.

1. “Mag mijn moeder mee?”Een bezorgde moeder was bang dat haar dochter tijdens het sollicitatiegesprek belangrijke details zou vergeten. Er zat volgens haar dus niets anders op dan maar mee te gaan naar het gesprek. Aangekomen bij de interviewer werd de moeder gelijk de deur gewezen om een kopje koffie te gaan drinken voor een uurtje.

2. “Kun je me minder salaris betalen?”Om zijn ex-vrouw te jennen besloot een sollicitant te vragen om minder loon. Naar eigen zeggen hield de genoemde sollicitant bijzonder weinig van zijn salaris over door de alimentatie die hij schuldig is aan zijn ex-vrouw. Met zijn lagere inkomen zou de man onder het bestaansminimum terecht komen en dus geen verplichting tot alimentatie meer hebben.

3. “Mag ik meelunchen?”Gratis eten en een sollicitatiegesprek. De perfecte combinatie moet de sollicitant gedacht hebben, die vroeg of hij mee mocht lunchen. Ook al bleek hij de baan niet te krijgen, hij dacht dat het geen kwaad kon om te vragen of hij mee mocht eten. De interviewer dacht echter dat hij een grapje maakte. 4. “Zeg, is je baas single?”“Heb je nog vragen?”, vroeg de HR-dame aan een sollicitante. “Is je baas nog vrij?”, is niet het antwoord dat ze had verwacht. Jammer genoeg voor de vrouw, was de baas gelukkig getrouwd.

5. “Ga je dat nog opeten?”Samen met de manager liep de hongerige sollicitant naar het lokaal voor het sollicitatiegesprek. Onderweg passeerde het tweetal de keuken met hier en daar nog wat snacks. De sollicitant vroeg of hij er wat van mocht meenemen en dat mocht. Ironisch genoeg was dit niet de reden waarom hij de baan niet kreeg. Tijdens het gesprek waren de ogen van de man alleen maar gefocused op zijn mobiel. Dit deed hem de das om.

6. “Mag ik naar je honden blaffen?”In een bedrijf waar het niet vreemd is om je hond mee naar het werk te nemen, vroeg een man tijdens zijn sollicitatiegesprek of hij naar de hond van de baas mocht blaffen. Toen de eigenaar van de hond vroeg waarom hij dat wilde doen, antwoordde de man dat hij zijn dominantie wilde tonen.

7. Wanneer is mijn drugstest goed?Een dame solliciteerde zowel in een financieel bedrijf, als een luchtvaartmaatschappij. Voor die laatste moest ze een drugstest ondergaan. Tijdens het gesprek in dat financieel bedrijf vroeg ze: “als ik gisteren drugs heb genomen, vinden ze dat dan terug in de test?” De interviewer moest haar teleurstellen, want ze zouden dat wel degelijk zien. Hij wenste haar dan ook meteen veel succes met haar verdere zoektocht naar werk.

8. Is het goed als ik lunch tijdens het gesprek?Multitasken is meestal een positief punt, maar niet op alle momenten. De sollicitant onderbrak de interviewer na enkele minuten om te vragen of het erg was als ze haar lunch zou opeten tijdens het gesprek. De interviewer vond het geen probleem, maar al snel stond het hele bureau van de CEO vol met de lunch van de sollicitant.