Nieuws Actueel

De beste apps van 2015

Anton Damen 29 december 2015

Appspopulairtop1065

De apps vlogen ons ook dit jaar weer om de oren. Deze waren (en blijven) echt de moeite van het downloaden waard, schrijft het AD.

1. Games

PrunePure poëzie, deze meditatieve puzzelgame waarin je een boom tot bloei moet brengen door takken te snoeien. Dat doe je met een wel geplaatste swipe: echt groene vingers zijn niet vereist. (€3, Android, iOS, Windows Phone)

Crossy RoadFrogger, het bekendste verkeersslachtoffer uit de gamegeschiedenis, kreeg een frisse reïncarnatie. Na het iOS-debuut maakte Crossy Road dit jaar de oversteek naar Android en Windows Phone. Grootste verrassing is dat dit bescheiden spel fier overeind blijft op een kamerbreed tv-scherm via het nieuwste model van Apple TV. (gratis, Android, iOS, Apple TV)

Lara Croft GoTomb Raider is bijna 20 jaar oud, en met haar mobiele spin-off Lara Croft Go is de game-heldin letterlijk en figuurlijk in ouderwetse topvorm. Ze oogt misschien als ten tijde van haar Playstation 1-debuut, maar de nadruk ligt meer op puzzelen dan op schieten. (tussen €1 en €2, Android, iOS, Windows Phone)

Badland 2Pas 1,5 week oud, maar desondanks op zijn plek in een jaaroverzicht, deze moeilijke en ietwat macabere platformer. Het origineel kreeg twee jaar terug de Apple Design-award, maar dit vervolg is superieur. (€5, iOS)

2. Nuttig

Google PhotosDe meeste smartphones doen dienst als uitstekende camera's. Dat levert een luxeprobleem op: vindt in die fotoberg nog eens dat éne plaatje. Niet te doen, tenzij je de kunstmatige intelligentie van Google Photos de klus laat klaren. (gratis, Android & iOS)

Outlook MobileDe mobiele mailservice ging jarenlang gebukt onder achterstallig onderhoud. De oplossing om de app in een klap bij de tijd te brengen was simpel: Microsoft kocht nieuwkomer Acompli en plukte er alle handige features uit. (gratis, Android & iOS)

FloDit Nederlandse rijhulpje analyseert dankzij de sensoren van de smartphone de autorit en geeft zo inzicht in je rijgedrag. Dat moet milieuvriendelijker en zuiniger uitpakken. Vanaf februari levert een goede ritscore ook korting op een verzekering van Whoosz op. (gratis, Android en iOS)

EnlightEen soort Photoshop, maar supereenvoudig en uiterst mobiel. Geen wonder dat Apple het bombardeerde tot 'app van het jaar'. (€4, iOS)

Omni SwipeSmartphones vallen steeds groter uit. Dat is mooi vanwege het grotere beeldscherm, maar het is niet altijd handig. Probeer maar eens met één duim de juiste apps of contactpersonen aan te tikken. Lukt niet, maar wel als je Omni Swipe installeert, dat jouw favorieten bundelt in een draaischuif die in de hoek verstopt zit. (gratis, Android)

3. Entertainment

PeriscopeGemaakt voor alle voyeurs en exhibitionisten onder ons en opgekocht door Twitter. Kijken naar livestreams uit alle hoeken van de wereld, of zelf met je smartphone tv-zendertje spelen en tegelijkertijd chatten. (gratis, Android, iOS & Apple TV)

Apple MusicBeter laat dan nooit, dacht Apple en lanceerde een eigen streaming-muziekservice. Met als aardigheidje suggesties van menselijke in plaats van kunstmatige intelligentie en het radiostation Beats 1. (gratis, iOS & Android)

The List AppHet wemelt in de diverse appstores van de to do-lijstjes, maar The List App is anders. Al was het maar omdat je daarmee ook in andermans overzichten mag neuzen - van Snoop Dogg tot Deepak Chopra. (gratis, iOS)

HyperDe hoeveelheid video's die dagelijks wordt geüpload is niet bij te houden. Hyper presenteert elke dag de beste en meest bijzondere internetfilms, in een behapbare hoeveelheid en in de vorm van een superstrak magazine. (gratis, iPad)

ColorfyVoor sommigen was het een van de meest zorgwekkende hypes van het afgelopen jaar: kleurboeken voor volwassenen. Dat kan dus ook digitaal. Voordeel is dat je zo het regenwoud ontziet én niet buiten de lijntjes kunt kleuren. (met in-app-aankopen, Android & iOS)