Nieuws Actueel

De beste feestdagen in tien jaar

Rik Nizet 12 januari 2015

Detailhandelaren in de Verenigde Staten hebben de beste feestdagenperiode in ruim tien jaar achter de rug. Dat meldde de Britse krant Financial Times zondag.

Verkopen in winkels die langer dan een jaar open zijn, namen in november en december samen met 5 procent toe ten opzichte van de laatste negen weken van 2013. Dat is de sterkste groei sinds brancheorganisatie Retail Metrics in 2000 met de metingen begon.

Herstel arbeidsmarktDe detailhandel profiteert van het herstel op de arbeidsmarkt en de daling van de olieprijs. Daardoor zijn consumenten minder geld kwijt aan benzine.

Winkelketen JC Penney meldde afgelopen week al dat de vergelijkbare verkopen tijdens de feestdagen bijna 4 procent hoger waren dan een jaar eerder. Macy's zag de omzet met bijna 3 procent oplopen.

Lagere benzineprijzenVolgens analisten van Citigroup werken de lagere benzineprijzen als een eenmalige belastingverlaging, die de portemonnee van Amerikanen met zo'n 1400 dollar spekt. Het beschikbaar inkomen neemt daardoor in doorsnee met 3 procent toe. Door de hoge schuldenlast van veel huishoudens wordt naar verwachting echter een kleiner deel van de meevaller uitgegeven dan in vergelijkbare eerdere periodes.