Nieuws Actueel

De beste reclames uit de jaren '80 en '90

Bram de Vrind 29 januari 2014

Voor de kijkers zijn ze een feest van herkenning, voor de makers stuk voor stuk geweldige successtory's. Wij hebben de beste reclames uit de jaren '80 en '90 op een rij gezet. Onze onbetwiste nummer één: de superschattige Petje Pitamientje van Calvé.

De reclame (1983) werd in 1991 verkozen tot populairste reclame ooit. De commercial heeft een bijzonder verhaal. Het kleine blonde jochie met het blauwe petje (Laurens Bon) moest in de reclame de legendarische zin: "Mijn moeder zegt dat het goed voor me is, omdat er zoveel vitamientjes in zitten. Stom hè. Ik vind het gewoon lekker", uitspreken. De 3-jarige peuter maakte er in zijn kindertaal echter 'pitamientjes' van en zei niet 'gewoon', maar 'woon'.

VolksheldDe crew van de commercial noemde hem zodoende al snel Petje Pitamientje. Hij groeide uit tot een soort volksheld. Kijkers belden Calvé zowat plat met de vraag wanneer de reclame weer werd uitgezonden. Calvé liet daarop kaartjes bedrukken met aan de ene kant het petje van Pitamientje en aan de andere kant het uitzendschema.

OverledenEen half jaar na de eerste uitzending van de commercial ontstonden geruchten dat Petje Pitamientje zou zijn overleden bij een ongeluk. Door de commotie doken hij en zijn ouders tijdelijk onder. Het is voor het jochie, Laurens Bon bij die ene hit gebleven.

De beste reclames van de jaren '80

Calvé - Petje Pitamientje

Sandwich Spread - Aerobics

Melk - De Witte Motor

Goudkuipje - Ze Smelten De Kazen!

De beste reclames van de jaren '90

Duo Penotti - Twee Kleuren In Een Pottie

Duyvis - Even bellen met de Duyvis om te vragen of er ergens anders nog een fuif is

Rolo - Dombo

7UP - Fido Dido