Nieuws Actueel

De cijfers: Nederland - Argentinië

Rik Nizet 8 juli 2014

Statistieken zeggen lang niet altijd alles, maar in de aanloop naar de halve finale van het WK tussen Nederland en Argentinië zijn er wel wat opvallende cijfers. Wat vooral in het oog springt, is de productiviteit van Oranje. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal scoorde in vijf wedstrijden al 12 keer en is daarmee samen met Colombia het meest trefzekere land in Brazilië. Argentinië staat op acht doelpunten, gemaakt door vier verschillende spelers. Bij Oranje, dat ook nog vijf keer paal en lat heeft geraakt, waren al zeven spelers trefzeker.

Special WK 2014WK 2014 Uitslagen en speelschemaVan Gaal: Trots op dit trucjeHet Nederlands elftal legt in een wedstrijd ook meer meters af dan de Argentijnen. De spelers van Van Gaal lopen met elkaar gemiddeld 114,8 kilometer per wedstrijd, de Argentijnen 109,6 kilometer. De Zuid-Amerikaanse ploeg laat de bal weer wat beter rond gaan, getuige de 3107 passes die het dit WK al heeft gegeven. Het Nederlands elftal staat op 2764 passes. Bij beide landen kwam ongeveer 78 procent daarvan ook op de plek van bestemming.

CornersWat aantal hoekschoppen betreft, heeft Argentinië een voorsprong (40-26). De ploeg van bondscoach Alejandro Sabella wist daar echter slechts één keer uit te scoren, terwijl Nederland al twee keer scoorde uit een hoekschop.

OvertredingenOranje maakte al 91 overtredingen, waarvan er zeven werden bestraft met een gele kaart. De 53 Argentijnse overtredingen leverden vijf keer geel op. Opvallend is verder dat bij Nederland 55 procent van het aantal doelpogingen ook daadwerkelijk op doel gaat, bij Argentinië is dat 37 procent. BuitenspelTot slot valt op dat de Nederlandse aanvallers veel vaker buitenspel staan dan de Argentijnse: 20 om drie keer. Vooral Robin van Persie maakt zich daar 'schuldig' aan, hij werd al negen keer afgevlagd.