Nieuws Actueel

De curieuze aftocht van Bas Group-oprichter Steven Bakker

Bram de Vrind 28 september 2015

Dixons bas group steven bakker 335

Vertrok Steven Bakker vrijwillig of werd hij gedwongen door zijn tegenstanders? Het curieuze exit van de oprichter van Bas Group, die zijn bedrijf vanuit een studentenkamer uitbouwde tot een eletronicareus met 400 miljoen omzet. En nu ziet vechten tegen faillissement.

Moederbedrijf Dixons ten onder

Het zal Steven Bakker steken om te zien hoe 'zijn' Bas Group er aan toe is, slechts maanden nadat hij het van de hand deed. "Ik zie het (...) als mijn kind", zei hij in een interview met het FD. Het bedrijf vroeg vrijdag surseance aan voor enkele van zijn vennootschappen, waaronder de winkelketens Dixons, MyCom en iCentre. Het verlieslijdende bedrijf zucht al tijden onder de concurrentie van zowel internetwinkels als internationale ketens als MediaMarkt.

AfstudeerscriptieHet verhaal van de opkomst van de voormalige CEO leest als een jongensboek. Hij bouwde het bedrijf vanuit de spreekwoordelijke zolderkamer uit tot een miljoenenconcern. Het begon allemaal half jaren '90, toen Bakker als student technische bedrijfskunde werkte aan zijn afstudeerscriptie. Bakker, omschreven als prototype computernerd, wilde zijn werk in kleur uitprinten, wat toen nog een duur grapje was. Toen hij doorkreeg dat zijn medestudenten ook wel oren hadden naar kleurenprints van documenten, besloot hij met korting een paar full colour printers aan te schaffen en door te verkopen. Dat handeltje bracht hem op het idee om een computerwinkel te beginnen - in 1996 opende hij de eerste vestiging van MyCom aan de Kruisweg in Haarlem.

DixonsBakker wist zijn bedrijf uit te bouwen tot een elektronicagigant met een jaaromzet van 400 miljoen euro, 1300 medewerkers en 175 winkels. Bas Group kreeg onder zijn leiding drie winkelketens onder de vleugels: MyCom, Dixons (overgenomen in 2011) en Appleverkoper iCentre (verworven in 2013).

Andere faseDit voorjaar kondigde de topman echter plotseling zijn vertrek aan. Naar eigen zeggen stopte Bakker, omdat het bedrijf in een andere fase was gekomen. "Een bedrijf heeft in elke fase van zijn bestaan behoefte aan een andersoortige CEO. Ik krijg veel energie van visieontwikkeling en innovatie, en daar is in deze fase van Bas Group minder behoefte aan. Het komt nu meer aan op het managen van 1300 mensen en het realiseren van operational excellence", liet hij optekenen door het FD.

SchuldeisersAndere bronnen beweren echter dat de Raad van Commissarissen de oprichter wilde lozen, omdat hij onvoldoende in eigen vlees zou kunnen snijden. Bakker meldde zijn aandelen van de hand te hebben gedaan, maar zei daar niet bij dat hij ze had verkocht aan ABN Amro en ING, zijn grootste schuldeisers. Die banken zouden niet willen herfinancieren, en eisten de meerderheid in het bedrijf op, berichtte De Telegraaf.

DinosaurusWat de werkelijke reden achter het vertrek van ook mag zijn, de nieuwe leiding heeft Bas Group er niet bovenop weten te brengen. Sterker nog: er gaan stemmen op voor een terugkeer van de gewezen oprichter. Marco Heestermans, oud-directeur retail van de Bas Group uitte felle kritiek op de nieuwe CEO Peter Brussel, een ervaren retailer die zijn strepen had verdiend bij ketens als BCC en Blokker. Brussel beschikt over het strategisch inzicht van een dinosaurus, brieste Heestermans tegenover De Telegraaf.

LeveranciersGrote leveranciers van Bas Group zouden Bakker graag zien terugkeren op het oude nest. Ze willen zo voorkomen dat grote partijen als Mediamarkt, CoolBlue en BCC de Nederlandse markt volledig gaan domineren. De leveranciers vrezen voor een doorstart waarbij tientallen winkels zouden worden gesloten.

Grote eerBakker zei wel oren te hebben naar een terugkeer, mits hij zijn plannen voor innovatie kan uitvoeren. "Het voelt fijn en als een grote eer om gevraagd te worden." Hij bevestigde dat grote merken hem het afgelopen weekeinde hebben verzocht te overwegen om samen met hen Bas Group terug te kopen.

Lees ook: Uw geld verdwijnt in paar zakken