Nieuws Actueel

De escapades van Maserati-directeur Hubert Möllenkamp

'Als ik ooit een fout in mijn leven heb gemaakt met auto's, dan is het de Maserati'

Van onze redactie 22 oktober 2015

Hubert mollenkamp huis altea costa blanca 335

Hij staat bekend als de 'Maserati-directeur'. Maar volgens het Openbaar Ministerie (OM) gingen de escapades Hubert Möllenkamp veel verder dan het rijden van een Italiaanse sportwagen als baas van een woningcorporatie. Hoe een corporatiebaas door aannemers liet fêteren met luxe wagens, een zwembad en appartement aan de Spaanse costa.

Zakenpartner 'leende alleen geld''Verdenking meineed terecht'Mister Maserati voor de rechterMinisterie liet Maserati-directeur lopen

Past enige bescheidenheid bij de functie van voorman van een corporatie die met overheidsgeld sociale huurwoningen bouwt? Niet volgens Hubert Möllenkamp, oud-directeur van het Amsterdamse Rochdale. Althans, dat beeld ontstaat uit de verdachtmakingen van de justitie jegens de gevallen bestuurder, waarover de Volkskrant schrijft.

Maserati QuattroporteBreed uitgemeten in de media is dat Möllenkamp zich in 2006 een paar weken liet rondrijden in een Maserati Quattroporte, een dienstwagen met zo'n luxe uitstraling dat zelfs de premier zich er waarschijnlijk niet mee zou laten vervoeren. De Maserati werd om fiscale redenen op een taxivergunning gezet. Zo kon de corporatiebons bij file mooi over de trambaan rijden.

Belastingontduiking"Als ik ooit een fout in mijn leven heb gemaakt met auto's, dan is het de Maserati", zei Möllenkamp daarover. Maar volgens justitie is het Maserati-verhaal slechts het topje van de ijsberg. Möllenkamp moet zich donderdag bij de rechter verantwoorden voor witwassen, valsheid in geschrifte, belastingontduiking en meineed.

Drie MercedessenDe corporatiebestuurder - die meer dan twintig jaar bij de corporatie werkte tot zijn ontslag in 2009 - kreeg volgens het OM van medeverdachte Henk O. drie Mercedessen. De corporatiebaas en zijn familie reden de wagens in ruil voor miljoenenopdrachten die O's sloopbedrijf Steenkorrel volgens justitie kreeg van Rochdale.

VakantiewoningMöllenkamp kreeg van Henk O. en vastgoedhandelaar Arie van E. volgens het OM verder een zwembad, appartement in Lelystad, en vakantiewoning in het Spaanse Altea. In die badplaats vertoeft de inmiddels failliet verklaarde oud-bestuurder nog steeds. Ook zou Möllenkamp grote sommen geld hebben aangenomen van de twee zakenmannen. Zo kreeg hij van Van E. een renteloze lening van 300.000 euro, waarover geen nadere afspraken werden gemaakt. Van Henk O. kreeg de Rochdale-bestuurder bijna een half miljoen euro bijgeschreven, verdeeld over verschillende leningen. Justitie wil Möllenkamp voor bijna 2,4 miljoen euro 'plukken'.

OnschuldigMöllenkamp beweert zelf bij hoog en laag dat hij onschuldig is. Het geld dat hij kreeg van de zakenlieden bestond dus uit renteloze leningen, daar is niets strafbaars aan. Toen de ontslagen corporatiebons in 2014 voor de parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties verscheen, zei hij onder ede dat hij 'nooit' geld of gunsten voor eigen voordeel had aangenomen. Dat gelooft het OM niet. Daarom staat Möllenkamp nu ook terecht voor meineed.