Nieuws Actueel

De goedkoopste landen van Europa

Rik Nizet 31 juli 2014

Zwitsers en Noren verdienen goed en de prijzen in die landen zijn er ook naar. Wie op reis naar Zwitserland of Noorwegen gaat of producten van daar gaat importeren, moet dus met hogere prijzen rekening houden. Daarentegen zijn Macedonië en Bulgarije spotgoedkoop. Hoe duur of goedkoop zijn Europese landen? Een overzicht met cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.Zwitserland en Noorwegen duursteUit de gegevens van Eurostat over 2013 blijkt dat Zwitserland en Noorwegen de duurste landen van Europa zijn. Het prijsniveau ligt in Zwitserland op 156 procent van het EU-gemiddelde. In Noorwegen is dit 155 procent.

Denemarken duurste EU-landEr is geen EU-land waar de prijzen zo hoog liggen als in Zwitserland en Noorwegen. Ook in het land dat de hoogste salarissen van Europa heeft, Luxemburg, valt het prijsniveau met 123 procent nog relatief mee. Denemarken is het duurste EU-land met een prijsniveau van 140 procent, gevolgd door Zweden met 130 procent.Nederland even duur als België en Frankrijk, Duitsland iets goedkoperHet prijsniveau in Nederland is 110 procent van het EU-gemiddelde. Dat is vergelijkbaar met het Verenigd Koninkrijk (114 procent), Frankrijk (109 procent) , België (109 procent) en Oostenrijk (107 procent), maar iets duurder dan Duitsland (102 procent).

Zuid-Europese landen aantrekkelijkIn de Zuid-Europese landen liggen de prijzen lager dan bij ons. Het verschil met Italië is nog klein (103 procent), maar Spanje (95 procent), Griekenland (89 procent) en Portugal (86 procent) zijn voor ons niet alleen aantrekkelijk omdat de zon er vaker schijnt.Macedonië en Bulgarije spotgoedkoopWie echt lage prijzen zoekt, moet naar de Balkan. Van de EU-lidstaten is Bulgarije het goedkoopste land. De prijzen zijn hier minder dan de helft (48 procent) van het EU-gemiddelde. Buurland Macedonië, nog geen EU-lidstaat, is nog net iets goedkoper (47 procent) en daarmee het goedkoopste land van Europa. Ook Albanië (51 procent), Bosnië (53 procent) en Servië (54 procent) zijn spotgoedkoop. Deze landen zijn ook arm naar Europese maatstaven. Overigens staan niet alle Europese landen in het overzicht van Eurostat. Onder meer Rusland, Oekraïne, Georgië en Moldavië ontbreken.