Nieuws Actueel

'De Grieken wijzen alles af'

Lotte Grimberg 25 juni 2015

Griekenland exit hoofdpunten 335

Pessimisme voert de boventoon in Griekenland over de kansen om snel tot een akkoord te komen over de aanpak van de financiële situatie in het Zuid-Europese land. De ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) buigen zich donderdagmiddag over voorstellen van de geldschieters en moeten afwachten wat de reactie daarop is van Athene. Of het tot een deal komt, is de grote vraag.

Lees ook:Het is wachten op een doorbraak

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zei voorafgaand aan het overleg dat de Grieken en de geldschieters (de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds) het op veel punten nog niet eens zijn. "De pijn zit hem in heel veel onderwerpen'' zei hij, zonder concreet te maken om welke punten het gaat.

OnderhandelingenAl dagen wordt er in Brussel gesproken om een doorbraak te forceren in de al maanden slepende onderhandelingen over bezuinigingen en hervormingen in ruil voor financiële steun. Donderdagochtend was er overleg tussen onder meer de Griekse premier Alexis Tsipras en de kopstukken van de ECB en het IMF, Mario Draghi en Christine Lagarde. Ook Dijsselbloem zat aan tafel.

Rond 12.00 uur brak dit overleg op, zonder akkoord. "De Grieken wijzen alles af'', klonk het in Brussel. "De Grieken hebben alleen achterwaartse bewegingen gemaakt'', concludeerde de Duitse minister Wolfgang Schäuble. Premier Mark Rutte noemde de voortekenen "niet gunstig''.

GeldschietersEen licht optimistische noot kwam er van Europees Commissaris Pierre Moscovici (Economische en monetaire zaken) die aanstipte dat de partijen elkaar op een aantal punten al zijn genaderd. "Een akkoord is binnen handbereik'', zei hij. Het voorstel van de geldschieters is solide en geloofwaardig en heeft als doel het land binnen de eurozone te houden, voegde hij toe.

Ondertussen heeft de ECB het plafond voor noodsteun aan Griekse banken niet verder verhoogd, meldden media. Binnen het bestuur zou er groeiende onenigheid zijn over de inzet van het instrument, dat moet voorkomen dat Griekse banken omvallen.

De tijd dringt: aan het einde van de maand (dinsdag om middernacht) loopt het huidige steunprogramma voor Griekenland af. Een verlenging of aanpassing ervan moet ter goedkeuring naar een aantal parlementen én Griekenland moet dan een flinke lening afbetalen, maar heeft het geld er niet voor.