Nieuws Actueel

De grootste blunders van starters

Jeroen Jansen 13 maart 2014

Als je een kersvers diploma op zak hebt, is het zaak niet teveel beginnersfouten te maken. Vicky Oliver schreef twee handboeken voor starters en somt de vijf fouten op die iedere starter maakt.

Je waant je een godAls student zit je midden in je eigen wereld en bent van mening dat je die gaat veroveren ook. Als je eenmaal op de arbeidsmarkt je plek moet verdedigen, kun je wel eens flink op je bek gaan. Als starter heb je het gevoel onder je kunnen te werken, maar ga je daar niet naar gedragen. Je wil die baan immers niet kwijt. Zie je eerste baan als vertrekpunt vanwaar het alleen maar beter kan.

Je baas ziet allesDankzij social media vervagen de grenzen tussen professioneel en persoonlijk. Probeer toch zo veel mogelijk een professionele houding aan te nemen tegenover je collegae. Klaag nooit over je baas op Facebook, dat kan je duur komen te staan. Probeer een teamspeler te zijn, vertoon geen haantjesgedrag en schik je naar de wet van de jungle.

Let op hiërarchieOokal heb je dezelfde functie, iemand die al jaren werkt bij hetzelfde bedrijf geniet meer aanzien. Let daarop. Vind uit welke poppetjes belangrijk zijn en leer hun namen en titels uit je hoofd. Ook aan de kant van je klant. Het kan alleen maar nuttig zijn om te weten wie er aan de touwtjes trekt.

Wees geen grijze muisVragen stellen is oke. Niet vanaf minuut één, maar een beetje uitleg en respons vragen kan geen kwaad. Probeer niet het wiel opnieuw uit te vinden, alles is al wel een keer bedacht. Werk samen binnen de bestaande structuur om je doel te bereiken.

Je wil te graag vriendjes wordenLekker he, goed in de groep liggen? Maar dat is niet het ding wat telt. Zorg er liever voor dat mensen zien dat je goed bent in wat je doet. Dat je uitblinkt in je vak. Dat komt vóór vriendjes maken.

Bron: Vacature.com.