Nieuws Actueel

De hippe kroeg is het omfietsen best waard

Marc Kruyswijk 9 november 2015

Hipkroegamsterdamondernemencafegroot

Hoeveel cafés kan Amsterdam verdragen? Fiets op een willekeurige avond door de stad en het antwoord kan niet anders dan véél luiden, heel veel. En die kroegen staan dan niet zelden nog barstensvol ook. Niet alleen op vrijdag- of zaterdagavond, maar ook doordeweeks. Niet alleen aan het eind van de middag, maar ook 's avonds laat. Amsterdam verandert en de kroegen veranderen mee, schrijft Het Parool.

Het is nog niet zo lang geleden dat je naar het centrum ging als je naar een kroeg wilde. Je had de klassieke buurtcafés, maar die waren, en zijn, meer voor huis-, tuin- en keukengebruik. De actie was in de binnenstad: de populaire tenten bevonden zich rond de uitgaanspleinen, in de Jordaan en op de Nieuwmarkt misschien. Maar tegenwoordig heeft elke buurt zijn eigen hippe cafés, de kroegen waar de bewoners zelf heengaan, maar die hoe langer hoe meer ook de omweg waard zijn. Buurtpleinen met kroegen waar het dringen is dus.

BruistPaul Hermanides - voorheen bezitter van een serie horecagelegenheden, nu druk met de uitbreiding van zijn Hotel Arena aan het Oosterpark - herkent de ontwikkeling. "Vroeger sprak je ergens af en dan bleef je daar hangen. Tegenwoordig fiets je zo de hele stad door, stap je zonder aarzelen op een pont, om elders naar een café te gaan. Overal bruist het, de kwaliteit van de cafés is met sprongen vooruitgegaan."

GroeiHet is een verklaring voor wat er gaande is, zegt ook Ton Poppes, voorzitter van de Amsterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. "Er zit veel groei in Amsterdam: de ondernemers komen beter beslagen ten ijs, ze weten waar ze mee bezig zijn, ze hebben ervoor doorgeleerd. Vroeger was de horeca typisch zo'n bedrijfstak die een enorme aantrekkingskracht had op mensen die graag ergens aan beginnen zonder dat ze weten waar ze mee bezig zijn. Die tijd is voorbij.