Nieuws Actueel

De hydra van het Duits minimumloon: 6 redenen om een klus over de grens niet aan te nemen

Van onze redactie 17 februari 2015

In Duitsland geldt voortaan een minimumloon van 8,50 euro per uur en iedereen die er werkt, van Polen en Bulgaren tot Nederlanders, moet zich daar aan houden. Dekkers: „Een Poolse pakketbezorger die voor 2 euro de weg op wordt gestuurd, mag wel door Duitsland heen rijden, maar zodra hij ook maar een doosje aflevert, geldt die minimumloonwet.”Het is topdrukte bij de German Desk, het adviespunt van accountantsbedrijf KroeseWevers in Oldenzaal. Tientallen Twentse en Achterhoekse bedrijven hebben al gebeld met de Duitsland-deskundigen daar over de nieuwe Duitse wet op het minimumloon, die voor verwarring en rompslomp zorgt. Hieronder 6 redenen om die klus in Duitsland nog eens nader te overwegen.1. RompslompNederlandse bedrijven die personeel de grens oversturen voor werk, moeten sinds 1 januari een flinke stapel documenten in het Duits produceren om aan te tonen dat hun werknemers minstens het minimumloon verdienen. „De werknemers zelf moeten altijd op stap met een stapel papieren’, zegt salarisadviseur Rik Dekkers. „Een ID-bewijs, een recente kopie van de salarisspecificatie in de Duitse taal, een fotokopie van het betalingsbewijs van het vermelde nettoloon, soms een naar Duits recht vertaalde arbeidsovereenkomst, inclusief de omrekening van vakantiedagen naar Duits recht en een formulier waarop de werknemer verklaart mee te werken aan controles.”

2. BoeteEen vergeten of verkeerd ingevuld document kan enorme boetes opleveren. Niet voldoen aan de administratieve plichten kan 30.000 euro kosten en niet voldoen aan het minimumloon zelfs een half miljoen.3. Wet is wetVoor Duitsers is een wet een wet, zegt Dekkers. „Ze gedogen niets. Er worden al 6700 douane-beambten extra ingezet om de naleving te controleren en daar komen er nog 1600 bij.” Op zichzelf is de nieuwe verplichting heel logisch en te verdedigen, omdat die uitbuiting en oneerlijke concurrentie tegengaat. 4. FaxNog voor de auto wordt gestart moet er een fax naar de Duitse douane in Keulen. Daarop moet staan waar en wanneer welk werk wordt verricht en door welke werknemers, compleet met naam, adres en woonplaats. Dekkers: „En beslist geen e-mail, want dat accepteren de Duitsers niet als rechtsgeldig bewijs.” 5. ZiekteVoor elke klus moet de fax opnieuw worden gestuurd, maar kan voor langdurige projecten ook in een keer. Daar komt bij dat de alleen werknemer die op de papieren vermeld staat daar aanwezig is; hij mag bij ziekte ook niet zomaar een collega sturen. 6. Bijzondere regelingenEr zijn bijzondere regelingen voor - bijvoorbeeld - machinebouwers. Wie een machine bij een Duitse klant komt leveren en installeren, is de eerste acht dagen van die plichten gevrijwaard, maar dan moet je wel een koopovereenkomst en leveringsbewijs meenemen. Als de klus uitloopt, pech, maar dan moet de papiermolen gaan draaien.

In de praktijk blijkt dat vooral bedrijven die incidenteel in Duitsland actief zijn, veel problemen met de nieuwe regels hebben. De ondernemers die het hele jaar in Duitsland zakendoen, leren er mee omgaan. Peter Hilbrink van standbouwbedrijf Expovorm in Almelo: „Je moet je inderdaad aan de regels houden en Duitse beurzen, waar wij veel werken, zijn natuurlijk een doelwit voor de controleurs. Maar ingewikkeld is de regeling niet en een aantal documenten, zoals identificatie, was toch al verplicht.”

Toch aan de slag in Duitsland? Volg het 6-stappenplan van KroeseWevers.

Illustratie: Gezienus Bruining