Nieuws Actueel

De ideale werkplek voor freelancers

Rik Nizet 16 januari 2015

Gefeliciteerd je bent freelancer (geworden). Naast allerlei administratie zaken rijst de vraag; waar ga je werken? In loondienst krijg je over het algemeen een bureau en laptop en is dat je werkplek. Als freelancer kun je zelf kiezen waar je aan het werk gaat. Er is niet één soort freelancer, dus ook niet één soort werkplek die als ideaal kan worden aangewezen. Wel kunnen we voor je op een rij zetten wat de voor- en nadelen van de verschillende soorten werkplekken zijn. Zo kun je voor jezelf de ideale plek kiezen.

ThuisThuis is natuurlijk de goedkoopste optie. Je hebt alleen een telefoon en een laptop nodig waarmee je op internet kan; klaar ben je. Zeker in het begin is het prettig dat je niet direct een huurcontract hoeft aan te gaan voor een werkplek. Daarbij kun je werk combineren met gezin en hoef je nooit in de file te staan.

Er zijn echter ook nadelen aan thuis werken. Het is bijvoorbeeld lastig afstand te nemen van je werk of juist privé. Even een wasje draaien of afgeleid worden door een huilend kind is niet ideaal. Daarnaast is het onderhouden van je zakelijke contacten lastiger. Op een flexwerkplek kom je sneller in contact met andere freelancers. Daarnaast komt het minder professioneel over om klanten thuis te moeten ontvangen.

CaféWerken in een café lijkt relaxed; de hele dag goede koffie en niemand die je lastig valt. Lang niet alle cafés zijn er echter op ingericht dat er mensen werken. Denk aan te weinig stopcontacten of dat je naar de wc moet en je je laptop en dure smartphone alleen achter moet laten. Ook een nadeel is dat ondanks dat je geen geld uitgeeft aan de plek zelf, je de plek dubbel en dwars betaalt door de vaak duur betaalde koffie. Let ook goed op wanneer je een café binnen stapt of je er mag werken. In sommige cafés is het verboden te flexwerken. Heb je een gezellig café gevonden met snelle wifi verbinding, goede koffie en sociale controle op je spullen? Dan kan het voor de afwisseling een prettige werkplek zijn.

BibliotheekBibliotheken bieden ook vaak werkplekken aan. Voordeel is dat er altijd een krantje of tijdschrift voor je klaar ligt als je aan een break toe bent. Nadeel is dat de werkplekken vaak beperkt zijn. Ook is er niet in elke bibliotheek een even snelle internetverbinding beschikbaar.

Locatie van een klantEen andere optie is bij klanten op locatie werken. Dit kan echter alleen als je voor wat grotere klanten werkt die werkplekken beschikbaar hebben voor freelancers. Voordeel is dat je snel kunt schakelen met de klant. Ook is er altijd wel ergens een koffie automaat te vinden en een internetverbinding waar je gebruik van kan maken.

FlexwerkplekEen flexwerkplek heeft als voordeel dat je tussen allerlei soorten andere freelancers zit. Zo heb je snel toegang tot een groot netwerk aan bedrijven waar opdrachten uit voort kunnen komen. Het kan overigens ook een nadeel zijn als je er geen behoefte aan hebt met andere freelancers samen te werken. Op sommige flexplekken wordt namelijk van je verwacht dat je open staat voor samenwerkingen en kennis delen. Een ander voordeel van een flexwerkplek is dat je vaak ook toegang hebt tot vergaderruimtes, koffie & thee en een snelle internetverbinding.

Tip: Vaak is het mogelijk eerst een dagje proef te draaien om te ervaren of een plek iets voor je is en de omgeving past bij jouw wensen.

Welke werkplek heeft jouw voorkeur? En wat vind jij de voor- en nadelen van je werkplek?