Nieuws Actueel

De iPhone heeft een dip; het begin van het einde?

Heleen Boex 29 januari 2016

I Phone Ondergang

Voor het eerst sinds de introductie van de iPhone verwacht Apple dit kwartaal een daling in de verkoop, meldt het Brabants Dagblad. Gaat het om een tijdelijke dip in de onstuimige opmars of heeft de iconische smartphone zijn glans verloren?

Vooropgesteld: echt slecht gaat het niet met een bedrijf dat in het laatste kwartaal een recordwinst van 18,4 miljard dollar binnenharkte. De verkoop van iPhones, verantwoordelijk voor zeker tweederde van Apples omzet, steeg naar 74,8 miljoen toestellen, een aantal waar de meeste concurrenten alleen maar van kunnen dromen.

Maar er schuiven donkere wolken voor de zon in Silicon Valley. De verkoop van iPhones was aan het eind van vorig jaar, met de feestdagen erin traditioneel een oogstseizoen, lager dan de verwachte 75 miljoen. Topman Tim Cook waarschuwde deze week voor een terugloop van de verkoop in het lopende kwartaal, een mededeling die hij in zijn carrière niet eerder hoefde te doen.

En zo'n 'verkoopwaarschuwing' werpt de vraag op: gaat de iPhone zijn illustere Finse voorganger Nokia achterna? Telecomanalist Jos Versteeg van zakenbank Theodoor Gilissen maakt zich er geen zorgen om. "De groei van de smartphonemarkt zwakt af en dat zal voorlopig zo blijven. Maar het einde van de markt is niet in zicht, er zit nog groei in, zij het bescheidener. Mensen willen nog steeds een nieuwe telefoon, de vervangingsvraag blijft goed."

Economische tegenwindDe iPhone blijft wereldwijd een geliefd gadget, maar in de westerse wereld heeft zo'n beetje iedereen al een smartphone en groeimarkten als China, Brazilië en Rusland hebben te maken met economische tegenwind. Ook op de kwakkelende Chinese markt, waar het techbedrijf vorig jaar enorme verkoopsuccessen boekte, heeft Apple het moeilijk.

Daarbij komt dat de Amerikaanse onderneming last heeft van de hoge koers van de dollar. En het laatste model, de 6S, verschilt nauwelijks van de in 2014 gelanceerde iPhone 6, die het bedrijf een piek in de verkoop bezorgde. "Mensen staan niet in de rij om dat laatste model aan te schaffen."

Als de opkomende economieën weer aantrekken en de iPhone 7 in september op de markt komt, kan Tim Cook terugvallen op zijn standaard goednieuwspraatje, vermoeden de kenners. Zij zien de toekomst van de iPhone zeker niet somber in.

Goedkopere alternatievenToch zijn er uitdagingen die Apple het hoofd moet bieden. De markt kent steeds meer aanbieders die met goedkopere alternatieven komen. "Huawei is al een paar jaar bezig aan een opmars", weet Maarten van Vliet van Telecompaper. "Dat merk pretendeert dezelfde beleving te bieden als de iPhone, maar tegen een veel lagere prijs. Dat is aantrekkelijk voor jongeren, die vaak een krappere beurs hebben."

Ondanks de toegenomen concurrentie blijft Apple de belangrijkste speler in het duurdere segment. "Er zijn genoeg mensen die flink willen betalen voor de nieuwste iPhone", zegt Versteeg. En eenmaal een Apple-adept, altijd een Apple-adept. "Die mensen hebben kabels, speakers, een hoofdtelefoon die aansluit op de iPhone, bovendien hebben ze apps gekocht", zegt Arnoud Wokke, smartphone-expert bij Tweakers. "Als ze overstappen op een andere telefoon, gooien ze een investering van honderden euro's weg. Ze zitten als het ware opgesloten in het besturingssysteem van Apple."

Gunstig voor de techgigant, maar die moet de loyaliteit van zijn gebruikers wel blijven verdienen. Van Vliet: "Je moet je blijven onderscheiden, het merk moet overeind blijven, anders wordt het moeilijk om een prijs van 700 euro voor je toestellen vol te houden."