Nieuws Actueel

De kiloknaller is in opmars

Jeroen Jansen 4 april 2014

Supermarkten stunten nog altijd met kiloknallers. Het aantal stunts met vlees nam in het eerste kwartaal van 2014 zelfs met 47 procent toe ten opzichte van het eerste kwartaal van 2013. Dat blijkt uit onderzoek van Wakker Dier. De dierenwelzijnsorganisatie dringt daarom vrijdag aan op een verbod op het aanbieden van vlees onder de inkoopprijs. Staatssecretaris Dijksma laat weten dat dat er niet zal komen.

Lees ook:

Video: Van kip tot kiloknaller'De plofkip bestaat niet eens'Helft plofkippen AH kreupelDe lelijke kant van UGGsBiggetjes Walmart afgeranseldVerborgen ingrediënten McDonaldsKonijnen gemarteld voor angorawol

Wakker Dier deed onderzoek naar zogeheten diepe vleesstunts. Dit zijn aanbiedingen waarbij vlees wordt verkocht voor minder dan de gemiddelde prijs van kattenvoer (4,10 euro in 2010). Volgens de dierenorganisatie steeg het aantal diepe stunts van 66 in 2013 naar 97 in 2014.

Maat is volVoor Wakker Dier is de maat vol. Vrijdag stapt zij naar staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) die het aanbieden van vlees onder de inkoopprijs moet verbieden. De prijsoorlogen dwingen boeren en slachters immers niet alleen om steeds goedkoper vlees te leveren, maar werken ook vleesschandalen in de hand, vindt Wakker Dier.

KiloknallerkoningDe dierenwelzijnsorganisatie houdt sinds 2010 de aanbiedingen van de acht grootste supermarktketens in de gaten. Albert Heijn, Dirk van den Broek en Aldi stunten het meest met goedkoop vlees. C1000 blijft de koning van de kiloknallers. Lidl en Plus doen het beter: zij stunten juist minder.

DierenwelzijnKiloknallers zijn grote partijen vlees die voor extreem lage prijzen worden verkocht. Grootste bezwaar hier tegen is dat dit op gespannen voet staat met dierenwelzijn.

Wettelijk verbodEen wettelijk verbod op het verkopen van vlees onder de kostprijs is niet mogelijk. Ook een minimumprijs voor vlees is niet aan de orde. Dat komt door Europese regels. Dat laat staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) weten.

VoedselveiligheidDijksma waarschuwt dat de voedselveiligheid in het geding kan komen als vlees onder de kostprijs wordt verkocht, omdat leveranciers onder steeds grotere druk komen te staan door afnemende marges. De staatssecretaris verwijst daarbij naar een recent rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Daarin staat onder meer dat vlees in de Nederlandse winkels niet altijd veilig is. Er komt in de hele keten veel slechte hygiëne en fraude voor.