Nieuws Actueel

De klok in Eibergen bestaat 235 jaar en gunt gasten op open dag kijkje in keuken

Van onze redactie 23 oktober 2015

De Klok Eibergen Lars Smook

Het is 235 jaar geleden dat het Eibergse etablissement werd opgericht, toen nog als kroeg met herberg. Het einde van de scheepvaart over de Berkel kwam mede door de opkomst van de Geldersch-Overijsselse Lokaal Spoorweg (GOLS), waarvan het station in Eibergen even verderop werd gebouwd. De Klok lag daar niet al te ver van verwijderd. Later werd de herberg opstapplaats van de Gelderse Tramwegen (GTW), die een kleine eeuw geleden met trams en bussen de lokaalspoorweg verdrong. In de jaren zestig transformeerde De Klok van café-herberg tot hotel-café-restaurant met zaal.

PaardenstalBreder in letterlijke zin is De Klok ook lang geweest: er was tussen kerk en café een paardenstal voor wie te paard kerk of herberg aandeed. Medio jaren zeventig werd de hotelfunctie beëindigd. Sindsdien ging de aandacht meer richting feestzaal. Dat is recente geschiedenis die Paul klein Goldewijk deels uit eigen herinnering kent. Zijn vader kwam in 1960 in de zaak. Dat veroorzaakt anno 2015 nog een lustrumjaar: 55 jaar Klein Goldewijks aan het roer. Deze herfst wordt feestelijk bij beide mijlpalen stilgestaan. "Je ziet in de geschiedenis van dit bedrijf dat het accent regelmatig is verlegd. Toen ik begon in 1996 is het café veranderd en is catering erbij gekomen. Soms werd het specialistischer, soms juist weer breder."

Huwelijk Pauls echtgenote Maike deelt een bijzonder detail met zijn moeder Nettie: beide vrouwen kwamen ooit eerst bij De Klok over de drempel om er te werken, alvorens via een huwelijk nauwer bij het bedrijf betrokken te raken. Ook al telt het bedrijf inmiddels ruim dertig medewerkers plus nog een flink aantal hulptroepen in wat Paul klein Goldewijk 'de achterhoede' noemt, toch meent hij dat De Klok het karakter van een familiebedrijf heeft behouden. Als Klein Goldewijk als horecaprofessional - hij studeerde af aan de Hoge Hotelschool in Maastricht - een ding weet, dan is het wel dat stilzitten in de horeca de dood in de pot is.

Passiever"Je moet regelmatig wat nieuws verzinnen om gasten over de vloer te krijgen. Daarbij heb je het eigenlijk nog moeilijker dan een exploitant in de steden. Die doet zijn best om de mensen van de stoep naar binnen te lokken. In Eibergen is de situatie meer dat je mensen uit huis en van de tv of tegenwoordig de tablet vandaan moet zien te krijgen, voordat ze zich richting horeca bewegen. Mensen zijn toch wel wat passiever."

KookmobielSpraakmakende initiatieven zijn onder meer de introductie van een De Klok 'Kookmobiel' en dito bakfiets. Beide worden ingezet voor 'live cooking' op locatie.Via de website van het bedrijf is er een webshop waarmee activiteiten als wijn- en whiskyproeverijen kunnen worden geboekt. Maar ook bijvoorbeeld een tafel reserveren kan langs deze weg, voor wie van tablet richting 'uitgaan' beweegt. Of kerstschotels, meeneemmaaltijden.

Functionele keuken De keuken van De Klok blijft bij dit aanbod het kloppend hart van het bedrijf. Paul klein Goldewijk: "We hebben een functionele keuken, geen showkeuken. Drie koks aan het werk, waarvan er een met de bakfiets de buurt in kan. We maken alles zelf. Gehaktballetjes, soepen. Elitesalades zijn een uitzondering: daar kunnen we niet tegenop. Chocolaatjes zijn een soortgelijk verhaal, die komen van Hans Hulshof. Maar voor de rest? We maken bijvoorbeeld zelf de bruidstaarten en gebak bij de koffie. We willen laten zien dat we het zelf kunnen, maar ook om de ambachtelijkheid van het product te onderstrepen. Ook appeltaarten maken we sinds vier jaar weer zelf."

Over ingrediënten: "Een medewerker heeft een moestuin waaruit nogal wat komt. Courgettes, bijvoorbeeld. Ja, van Eibergse grond dus..." Dat geldt ook voor kruiden als peterselie. Maike klein Goldewijk: "Dat gebruiken we voor peterseliesoep, dressings, in salades... Tja, zet je het op de menukaart, dan kiest niemand het. Maar als je peterseliesoep tijdens een proeverij aanbiedt zeggen ze: dat moet je op de kaart zetten!"

Etiquette Nog zoiets. Moet je je bord leeg eten? Paul klein Goldewijk, tactisch: "Kom 1 november naar 'Hoe heurt't eigenlijk', dan hoor je het van Gonnie Klein Rouweler. Die weet alles over etiquette. Vanuit ons perspectief heb ik zoiets van: het mooiste is als overal een beetje van overblijft. Dan weet je dat het genoeg was. Maar ook dat het gesmaakt heeft."

Foto: Lars Smook