Nieuws Actueel

De muur met Menno Bentveld: bijzondere verhalen en bijzondere beelden

Van onze redactie 1 november 2014

De binnenstad is opgefrist en danig verhipt. Maar nog steeds staan er 99 dikke, hoge muren tussen de katholieke en protestante wijken in de Noord-Ierse stad Belfast. Hard nodig, vinden de meeste burgers die er dicht bij wonen.

Verbazing Vara-presentator Menno Bentveld reisde een dik half jaar de wereld over, op zoek naar verhalen van mensen die rond zulke muren wonen. Hij viel van de ene verbazing in de andere. Zoals de Ieren die hij in de eerste aflevering bezoekt, in hun woning pal naast die 6 meter hoge muur. "Hun tuintje is volledig omkooid, vanwege de stenen en flessen die er nog steeds overheen worden gegooid. Daar zitten ze dus te barbecueën, er liggen kinderfietsjes. Wij denken: wat afschuwelijk, hoe kun je hier gelukkig zijn? Maar zij zeggen: 'We wonen hier prima. Als die muur weggehaald zou worden, ga ik dezelfde dag nog verhuizen'."

Het is maar 1 van de verbazingwekkende ontmoetingen die Bentveld had met bewoners van plekken die worden beheerst door een muur. Het door hem bedachte programmaformat werd vrijwel meteen opgepikt. "De publieke omroep wilde aandacht besteden aan de herdenking van de val van de Berlijnse Muur, op 9 november 25 jaar geleden. Het viel prachtig samen."

Beide kanten Dus ging hij op reis naar plekken die niet altijd makkelijk te bereiken waren. In de eerste aflevering doet hij Belfast aan, dan volgen Mexico, de Westelijke Sahara, Israël, Slowakije en Korea. Bentveld koos voor muren met verschillende achtergronden. Het doel was uitdrukkelijk om aan beide kanten naar verhalen te zoeken. "We wilden begrijpen waarom die muren nodig zijn. Bij de val van de Berlijnse Muur hoopten we met z'n allen dat er een nieuwe tijd aanbrak, waarin zulke muren ongewenst en overbodig zouden zijn. Die wens bleek voorbarig."

Het werden bijzondere verhalen met bijzondere beelden. Een Koreaan die ballonnen oplaat om zo de muur tussen Noord en Zuid te slechten. En een Mexicaans-Amerikaanse veteraan die dagelijks in zijn Amerikaanse legeruniform bij de grens staat, nadat hij vanwege één misstap werd uitgezet naar Mexico, het land waar hij als baby slechts een maand heeft gewoond.

De muur. Vanaf vrijdag 7 november, NPO 2, 21.00 uur.