Nieuws Actueel

'De Nederlandse architectuur is springlevend'

Caroline Spilt 13 maart 2015

Bna gebouw jaar groot

In totaal zijn er 121 gebouwen ingezonden voor de 10e editie van BNA Beste Gebouw van het Jaar. De jury onder leiding van Wim Pijbes is nu aan zet. "Mijn eerste indruk is dat de Nederlandse architectuur springlevend is", zegt BNA-directeur Fred Schoorl.

"Niet alleen vanwege de architectonische hoogstandjes die zijn ingezonden, maar ook vanwege nieuwe samenwerkingsvormen bij de deelnemers. Architectenbureaus omarmen de prijs omdat het zijn meerwaarde telkens weer toont. Dit merken we ook bij opdrachtgevers, die trots zijn op de prijs", vindt Fred Schoorl. Vanaf vrijdag zijn alle inzendingen online te bekijken. PublieksprijsBegin april verwacht de jury de nominaties bekend te maken. Dit is tegelijkertijd het startschot voor het stemmen op de publieksprijs. De BNA werkt samen met Elsevier om de publieksprijs onder de aandacht te brengen aan een breder publiek. Op donderdag 21 mei vindt de prijsuitreiking plaats. De locatie is nog niet bekend. Vorig jaar was dit TivoliVredenburg in Utrecht. Het aantal inzendingen over de categorieën:· Identiteit & Icoonwaarde: 39

· Leefbaarheid & Sociale Cohesie: 34

· Stimulerende omgevingen: 29

· Particuliere woonbeleving: 19

Deskundige juryledenDe tiende editie verwelkomt zes deskundige juryleden uit het vak en de samenleving. Wim Pijbes (directeur Rijksmuseum) is dit jaar de juryvoorzitter. De jury bestaat daarnaast uit Arno Boon (directeur BOEi), Janneke Bierman (architect en directeur Bierman Henket architecten), Peter Defesche (architect en directeur OD205 architectuur bv), Yvonne van Mierlo (directeur Blauwhoed Studio) en Peter Veenstra (landschapsarchitect en partner LOLA Landscape architects). Eerdere winnaarsDe prijswinnaar van vorig jaar was Rozet in Arnhem van architectenbureau Neutelings Riedijk. Het gebouw was ingezonden voor de categorie Identiteit & Icoonwaarde. De publiekswinnaar van 2014 was Cultuurcentrum Energiehuis Dordrecht uit de categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie. CategoriewinnaarsDit jaar benoemt de prijs voor het eerst categoriewinnaars. Er kunnen maximaal vier categoriewinnaars zijn in de volgende vier categorieën: Identiteit & Icoonwaarde (‘placemaking’), Leefbaarheid & Sociale Cohesie (‘livability’), Stimulerende Omgevingen (‘stimulating environments’), Particuliere Woonbeleving (‘personal environments’). Beste Gebouw van het Jaar 2015De BNA heeft als brancheorganisatie voor architectenbureaus de ambitie met Gebouw van het Jaar te benadrukken dat goede architectuur meer is dan mooi alleen, voor opdrachtgever, gebruiker en samenleving. Daarom de keuze voor de naam het Beste Gebouw van het Jaar. Integraal goedHet draait om excellentie in brede zin: dus naast de architectonische kwaliteit, worden juist ook de gebruiks- en belevingswaarde, de toegevoegde maatschappelijke waarde en de kwaliteit van de samenwerking meegewogen. Het gebouw is vooral ‘integraal’ goed. Saint Gobain Glass is hoofdsponsor van BNA Beste Gebouw van het Jaar 2015.