Nieuws Actueel

De nieuwe Wolf of Wall Street is roomser dan paus

Bram de Vrind 29 april 2015

Jordan belfort wof wall street succes 335

Jordan Belfort heeft het leven van drank, drugs en dwergwerpen naar eigen zeggen ver achter zich gelaten. Sterker nog: de échte Wolf of Wall Street ziet zichzelf tegenwoordig als 'één van de meest ethische zakenmensen'. We spraken hem in Amsterdam, dat hij aandeed tijdens zijn lezingentoer. "Ik zat echt niet zomaar ineens cocaïne te snuiven in een stripclub."

Succes

Henk Schiffmacher: Ik kon het gevecht niet meer aan Michiel Mol: Jongens, we schrijven geschiedenis Hennie van der Most: Ik moet nu effe knokken Victor Muller: Ik onderhandel met een death wish Marjan Strijbosch: Ik heb iets succesvols in me Taco Carlier: Fietsen is extreem sexy Emile Ratelband: Geld, daar schijt ik op Frans Heesen: Jacht met waterval? Alles kan! Rob Heilbron: Ik lijd pijn Ilja Gort: Zo is het en anders lazer je maar op Joop van den Ende: Succes is een drug Special: Topondernemers aan het woord

Gehuld in polo, trainingsbroek en witte sneakers ontvangt een gebruinde Jordan Belfort het groepje schrijvende pers in de executive lounge op de bovenste verdieping van het Okura Hotel. We krijgen dertig minuten voor het interview. Belfort antwoordt luid, wijdgebarend en springt soms van de hak op de tak.

De man die model stond voor de film The Wolf of Wall Street, reist tegenwoordig de wereld af als 'motivational speaker'. Hij bezoekt Amsterdam en route van Roemenië naar Londen. Belfort heeft zoveel gespeecht dat hij last van zijn stem heeft gekregen, zegt hij voordat hij een slokje van zijn appelsap neemt. "Als ik mijn stem moet verheffen om het publiek in een bepaalde staat van emotie te brengen, wordt het lastig."

Belfort kwam in 2006 vrij na een celstraf van 22 maanden wegens het verkopen van waardeloze aandelen aan rijke beleggers. In de gevangenis schreef hij een boek over zijn leven als zwendelaar: 'The Wolf of Wall Street'. De verfilming van het boek met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol werd een wereldhit.

In de film komt aan bod hoe The Wolf of Wall Street zijn miljoenen verdiende, maar vooral ook hoe hij ze verkwistte. Met exorbitante feestjes, drugs en hoeren, dwergwerpen op de werkvloer, en auto- en helikoptercrashes onder invloed.

Als we de Wolf of Wall Street op zijn blauwe ogen mogen geloven, is meeste nog waar gebeurd ook. Eén aspect van de film is echter misleidend, zegt Belfort: "In de film zie je hoe een keurige jongen naar Wall Street gaat en zijn baas vraagt: hoe kunnen we de klant geld laten verdienen? In de volgende scène zit hij opeens coke te snuiven in een stripclub. In wezen duurde die verandering drie jaar."

Kun je het moment terughalen waarin je voor het eerst de grenzen van de wet overschreed? "Ja, dat was in 1990, toen ik van iemand een zak geld aannam, waarvan ik wist dat er een luchtje aan zat. Als je zoiets doet, dan verschuift je morele grens een beetje. En de keer daarop ga je nog een stapje verder en de keer daarop nog één. En voor je het weet doe je dingen waarvan je dacht dat je ze nooit zou doen."

"Als ik terugkijk, denk ik: mijn god, waar was ik mee bezig? Maar in die tijd leek het alsof iedereen om me heen hetzelfde deed. Het was bijna de norm. Mijn leven is nu het tegenovergestelde van toen. Ik ben al achttien jaar nuchter en zeven jaar met dezelfde vrouw. Ik ben één van de meest ethische zakenmensen die ik zelf ken. Ik focus erop dat ik tien keer zoveel teruggeef als dat ik vraag aan mensen."

Is het dan niet vreemd dat je jezelf nog steeds moet presenteren als 'de echte Wolf of Wall Street'? In de ogen van mensen die naar de seminars gaan ben je nog steeds die persoon. "Dat is juist onderdeel van mijn verhaal. Het is mij heel goed gelukt om mijn verleden als platform te gebruiken om mensen te helpen met het maken van grote veranderingen in hun leven. Om ze te laten groeien, meer geld te laten verdienen, en zich daar goed over te laten voelen. Ik laat je zien hoe je het goede aan de Wolf of Wall Street kunt onttrekken en het slechte omzeilen."

De kritiek luidt dat de film excessen uit je verleden ophemelt. Hoe kijk jij daar tegenaan? "Als je naar de film gaat en het kwartje valt niet, dan is er echt iets mis met je. Regisseur Martin Scorsese liet de wereld door een venster kijken. Hij oordeelde niet, maar liet alleen zien: this is it. Ik word overstelpt met mailtjes van jongeren. Die schrijven niet dat ze aan de drugs willen, maar dat ze succesvol willen worden en niet dezelfde fouten maken."

Die middag staat Jordan Belfort voor een goedgevulde zaal in de Amsterdam RAI. In totaal 4000 belangstellenden - vooral jongemannen - hebben tussen de 87 (gold) en 997 (platinum) euro betaald om één van zijn sessies bij te wonen. "Jullie zijn arenden", dicht hij hen toe. "En ik ben ben hier om jullie vleugels te geven!"

Belfort ontvouwt zijn 'Straight Line Persuasion System', waarbij het allemaal draait om het creëren van een interne en externe wereld van succes. Daarvoor noemt hij een aantal technieken die hem ook hebben geholpen in zijn carrière als aandelenzwendelaar. Je moet jezelf voor een belangrijke deal in een toestand brengen waarin je een topprestatie kunt leveren, predikt Belfort. En geloof hebben in je eigen kunnen. "Je kracht is de stem achterin je hoofd die zegt: 'ik ben de shit!'". Als een soort disclaimer herhaalt Belfort dat zijn technieken niet onethisch moeten worden gebruikt.

De gevolgen van zijn eigen immoreel handelen ondervindt Belfort nog steeds. De Amerikaanse justitie heeft nog een fikse rekening met de nieuwbakken motivational speaker te vereffenen. Hij zou zijn 1513 slachtoffers in totaal 110 miljoen dollar moeten terugbetalen. Dat bedrag wordt door Belfort betwist. "Die 110 miljoen was slechts een schatting. Mijn advocaten zijn nu aan het uitzoeken wie er echt geld van me krijgt. Ik denk dat het eerder 30 miljoen is."

Je hebt de rechten van het boek voor een miljoen dollar verkocht. De film heeft 400 miljoen opgebracht. Zie jij daar nog wat van terug?"Ik heb alle winst afgedragen aan de gedupeerde 'investeerders'. Al het geld uit het boek, vorig jaar alleen al 800.000 dollar, laat ik direct afvloeien naar de mensen die geld hebben verloren."

In een interview zei je dat je binnen een jaar 100 miljoen zou binnenhalen. "Dat is niet helemaal goed weergegeven. Ik wilde het grootste gedeelte binnenhalen, niet het totaalbedrag. Als je succesvol wilt zijn, moet je je intentie laten blijken en bereid zijn alles te doen om je doel te halen. Ik zeg liever dat ik het grootste deel van 100 miljoen wil binnenhalen en 50 verdienen, in plaats van 10 miljoen zeggen en maar 1 miljoen verdienen. Je doelen zijn piketpalen op je weg, daar gaat het om."

In hetzelfde gesprek zei je ook dat je zoveel geld wilde verdienen om je schuldeisers terug te betalen. "Klopt, daar ben ik nu mee bezig."

Begin 2014 zou je 11 miljoen dollar hebben terugbetaald. Hoeveel is dat nu? "Ik heb dit jaar nog eens bakken met geld terugbetaald, meer dan een miljoen."

Voel je een morele verplichting om alles terug te betalen? "Ik kan het makkelijk niét terugbetalen. Maar ik doe het graag. Het gaat me goed en het doet me deugd om goed te leven en tegelijkertijd terug te betalen."

Vervolgens, geïrriteerd: "Oké volgende vraag, we gaan door. Om eerlijk te zijn ben ik hier echt niet om het daar steeds over te hebben."