Nieuws Actueel

De non verdwijnt: Uw herinneringen aan 'Gods bruiden'

Van onze redactie 1 maart 2015

Image 4784570

De gemiddelde leeftijd van de nog aanwezige paters, broeders en zusters is ver boven de 80. Het einde van een tijdperk is in zicht. De invloed van de zusters en broeders zit nog steeds diep in het DNA van vele Nederlanders en Belgen.

'Sterven voor de wereld." Zo omschrijft historica Marjet Derks de harde wijze waarop nonnen het religieus ideaal werd ingeprent. Wie intrad, kreeg een andere familie met een nieuwe 'moeder' en nieuwe 'zussen'. De novice moest ook een afwijkende naam aannemen. Haar kleren ruilde ze in voor het habijt. En ze verborg de haren onder een kap of sluier, waarin niemand in die rijke roomse dagen een 'kopvod' zag.

'Uit liefde' Ex caritate, ofwel 'uit liefde', heet het boek dat Derks samen met theologe Annelies van Heijst en met medewerking van Marit Monteiro heeft geschreven. Niet minder dan 1.195 pagina's telt het standaardwerk over actieve, vrouwelijke religieuzen. Vanaf het midden van de 19e eeuw overvleugelden die in aantal de slotzusters, die zich binnen hun orden altijd van de maatschappij hadden afgewend. De zustercongregaties zouden zich tot diep in de 20e eeuw vol overgave storten op de zorg en het onderwijs in stad en dorp, maar ook op de missie overzees. Die nu zo goed als verdwenen wereld der godgewijde maagden was liefdadig en hardvochtig tegelijk.

Oproep Wij vragen onze lezers: 'Zijn er nonnen geweest die een verschil hebben gemaakt in uw leven of in dat van uw familie?'.

Deel uw persoonlijke ervaringen, verhalen en foto’s van nonnen op onze site. Inzenden kan tot 1 mei. Insturen kan via onderstaand formulier of door een e-mail te sturen naar godsbruiden@depersdienst.nl.

De beste verhalen zullen worden gepubliceerd in de papieren edities, andere verhalen zetten wij hier online.