Nieuws Actueel

De 'onsteelbare' fiets

Lotte Grimberg 26 augustus 2014

Klaar met werken, is je fiets weg. Het kan iedereen overkomen, maar het wereldwijde probleem van fietsendiefstal lijkt vanaf nu verleden tijd. Drie studenten ontwierpen een fiets die simpelweg niet heelhuids te stelen valt.

Lees ookFiets zonder kettingSuperveilige fiets licht op in donker

Elke seconde wordt er één fiets gestolen. Dat zijn dus ruim 86400 fietsen per dag. Met het geniale, maar net zo simpele idee van de drie ingenieurstudenten moet dit getal terug te brengen zijn naar een minimum aantal fietsdiefstallen.

Intact"Elk slot kan opengebroken worden terwijl de fiets intact blijft", schrijven de drie ontwerpers op de site van het zogenoemde Yerkaproject. "Daarom hebben wij besloten om een slot te maken uit het frame van de fiets. De enige manier waarop je deze fiets kan stelen, is het breken van het slot, wat betekent dat je de fiets kapot maakt."

LantaarnpaalHet ontwikkelde slot voor de fiets bestaat uit de onderbuis en zadelpen. Bij het neerzetten van de fiets tegen een boom, lantaarnpaal of hekje klik je de onderbuis uit elkaar, zodat er twee delen ontstaan. Die delen zijn in het ontwerp knikbaar, zodat ze in een hoek van negentig graden op de oorspronkelijke onderbuis komen te staan. Vervolgens wordt de zadelpen gebruikt als verbindingsstuk.

Kettingsloten Volgens de ontwerpers kost het slechts twintig seconden de tijd om je fiets op slot te zetten. Daarnaast laat het prototype een ander voordeel zien. Het is namelijk niet meer nodig om met allerlei zware kettingsloten rond te zeulen.

Of het prototype een waar succes zal worden en of de fiets in de toekomst op de Hollandse fietspaden zal verschijnen, moeten we nog even afwachten.Bron foto: Yerka project